Милунка Савић – српска Јованка Ореланка

Милунка Савић /1890-1973/, наредник српске војске у ослободилачким ратовима 1912-1918/ и носилац два Ордена француске Легије части, умрла је 5. октобра 1973. године.

Била је српска хероина Балканских ратова и Првог свјетског рата, наредник у Другом пуку српске војске „Књаз Михаило“ и жена са највише одликовања у историји ратовања.

Рањавана је у борбама девет пута. Због неизмјерне храбрости, Французи су је прозвали „српска Јованка Орлеанка“.

Када је по објављивању Указа о мобилизацији 1912. године дошло до масовног одзива, Милунка је одлучила да се пријави на једном од мобилизационих зборишта у Београду. Регистровала се под именом Милун Савић.

Она се у Балканским ратовима 1912. и 1913. године борила преобучена у мушкарца.
Њен стварни пол открило је болничко особље, послије рањавања у Брегалничкој бици, скоро годину дана послије приступања српској војсци.

У Првом свјетском рату, такође се пријавила као добровољац. Примили су је војвода Путник и краљ Александар – који ју је послао у Други пук.

Милунка Савић била је дио „Гвозденог пука“, најелитнијег Другог пука српске војске „Књаз Михаило“.

У овом пуку, осим ње, борила се и Шкотланђанка Флора Сандс. Милунка се истакла као бомбаш у Колубарској бици. Ту је, за вишеструко херојство, добила Карађорђеву звијезду са мачевима.

У јесен 1915. године у Македонији је тешко рањена у главу и тако повријеђена повлачила се са српском војском преко Албаније. Послијке неколико мјесеци опоравка вратила се на Солунски фронт, гдје је учествовала у биткама на љето и јесен 1916. године.

Ту се истакла у бици на Кајмакчалану, у окуци Црне реке, када је „Гвоздени пук“ био прикључен 122. француској колонијалној дивизији. Тада је заробила 23 бугарска војника.

Добила је многа највиша одликовања, међу којима и два француска ордена Легије части и медаља „Милош Обилић“.

Једина је жена на свијету која је одликована француским орденом Ратни крст са златном палмом.

Преузето са: СРНА

Нема коментара

Напишите коментар