Лазић: Све нелегално у Институту за нестала лица

Избор Колегијума Института за нестала лица у БиХ је само врх леденог бријега, а предсједник Републикчке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Вељко Лазић истиче да тамо већ шест година трају опструкције и поручује да неће стати док све не истјерају на чистац.

Лазић је рекао да ове седмице очекује одговор републичких институција који су затражили како би утврдили заједничку платформу и покушали да Институт доведу у ред.

Он је указао да је потребна реконструкција или расформирање Института, јер ту, како је навео, ништа није легално ако се гледају прописи.

– Размишљао сам и о протестима али не могу доводити мајке и очеве који имају 70, 80 година. Други се морају дозвати памети – нагласио је Лазић, који је стално истиче да Српска тражи још 1.652 бораца и цивила.

Министар за људска права и избјеглице у Савјету министара Милош Лучић рекао је за „Глас Српске“ да се чекају резултати инспекцијског надзора спроведених процедура.

– Покушаћемо са информацијом да одемо према Савјету министара у вези са Управним одбором, да у све то укључимо и ИЦМП, па ћемо видјети шта ће бити – додао је Лучић.

Управни одбор, према прописима, управља Институтом, има шест чланова који се бирају на мандат од четири године и не могу поново бити изабрани.

За представнике Српске је спорно што је актуелни сазив, који дјелује као привремени, спровео крајем јула конкурс за избор Колегијума након којег су изабрани Никола Перишић и Марко Јуришић, који су тако наставили мандат директора, док је Мујо Хаџиомеровић замијенио Амора Машовића.

Преузето са: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар