Обиљежен Дан војних старјешина Србије у Кумодражу (Београд)

Дан резервних војних старjешина Србије београдски резервни официри и подофицири обиљежили су у Кумодражу. Организатор овог догађаја је Општинска организација РВС Вождовац на челу са предсједником Драганом Дивјаком. Овом приликом су положени вијенци на споменик Војводи Степи Степановићу који је рођен у Кумодражу 1856. године.

Савез организација резервних војних старешина Србије (СОРВС Србије) основан  је 1919. године на иницијативу Војводе Степе Степановића, који  је био и почасни предсједник организације. За дан организације узет је 15. септембар, а то је дан када је 1918. године српска војска пробила Солунски фронт. Војвода Степа не само да је имао блиставу војничку каријеру, него је био изузетно поштован. Био је познат и по својој изузетној скромности иако је био војсковођа и министар војске, командант Друге армије у балканским ратовима и Првом свјетском рату и доживотни предсједник Народне одбране.

Присутне је поздравио Видоје Голубовић члан Главног одбора РВС Вождовца који је говорио о изузетним заслугама Степе Степановића.

Након тога је услиједио културно-умјетнички програм у Дому културе Кумодраж на којем су учествовали чланови КУД ,,Степа Степановић“ на челу са Владимиром Животићем и пјевачка групе Ћиро Личка калдрма – Дрвар на челу са Жељком Бурсаћем.

Присутне грађане и војне страјешине је поздравио предсједник општинске организације РВС Вождовац Драган Дивјак.

– Не смијемо заборавити овако важне датуме. Као потомцима нам је обавеза да се сјећамо наших јунака Цера, Колубаре, Кајмакчалана. Дјеца основних и средњих школа требало би да присуствују историјском часу у кући Степе Степановића како би се боље упознали са овим великим човјеком и јунаком. То би требало да буде мјесто и многих изложби и књижевних вечери – рекао је Дивјак.

Посјетили су и кућу Степе Степановића гдје је присутне поздравио кустос Алекса Владичић и подсјетио их на животни пут Степе Степановића те говорио о његовој војној каријери.

Новинар Српског кола

Драгана Бокун

 

Нема коментара

Напишите коментар