Рафаел Израели: Рат у БиХ био је исламска револуција

Стручњак за тероризам и исламски радикализам Рафаел Израели рекао је да је рат у БиХ био исламска револуција у којој су учествовале многобројне радикалне исламистичке фаланге из цијелог свијета и коју су финансирале арапске земље.

“Трагови Изетбеговићеве исламске револуције очигледни су данас у Рашкој области (тзв. Санџаку) и на самопроглашеном Косову. Није изненађење да су Срби 1996. године морали да напусте Сарајево, јер им није било мјеста у тако радикализованом исламском окружењу”, рекао је Израели за “Вечерње новости”.

Израели, који је један од аутора извјештаја Независне међународне комисије за истраживање страдања Срба у Сарајеву између 1991. и 1995. године, каже да се он и његове колеге нису одређивали ко је био добар, а ко лош у том рату, јер је “права слика да су у том рату обје стране убијале”.

“Али, ако је истина да су Срби у Сребреници починили злочин над муслиманима, истина је и да су у Сарајеву и многим другим мјестима Срби били веће жртве”, истакао је Израели.

Овај професор са Хебрејског универзитета у Јерусалиму истиче да је потписујући извјештај осјетио да су тим документом сви заједно учинили правду према том рату.

“Када сам се потписао иза 1.250 страница материјала на седам поглавља, осјетио сам неки вид олакшања, јер сам био свјестан да се, када су сарајевска збивања у питању, догодила велика травестија правде”, рекао је Израели.

Муслимани су, како истиче Израели, као и свугдје када су у питању сукоби у свијету, били представљени као “свеци који раде само добре ствари док су Срби одликовани као изразито лоши”.

Поводом чињенице да је закључак документа да је рат у БиХ изазвао бошњачко-хрватски референдум из 1992. године на коме Срби нису учествовали, као и да је муслиманска војска извршила агресију на ЈНА, а да је рећи нешто тако до сада била јерес, Израели наглашава да то није једина јерес у овом документу.

“Ми смо рат деведесетих година у БиХ третирали кроз историјску призму цијелог 20. вијека када су у Другом свјетском рату, муслимани и Хрвати, такође, били заједно против Срба и учинили многобројне злочине над својим комшијама. Рат деведесетих није био одвојен догађај од претходног рата, већ се може рећи да је његов наставак”, наводи Израели.

Како истиче, ново је што се у ове сукобе додатно укључио исламски фактор и што су против Срба заједно били муслимани и Хрвати иза којих је нескривено стајао Запад и Америка.

У Извјештају Независне међународне комисије за истраживање страдања Срба у Сарајеву између 1991. и 1995. године, између осталог, се наводи да је у Сарајеву током посљедњег рата у БиХ убијено око 3.000 српских цивила, а око 1.700 их је тешко рањено.

Закључак је да су муслиманске снаге формирале чак 211 логора и казамата за заточене Србе, као и да двије трећине убијених и рањених Срба није имало никакве везе са ратним дејствима у БиХ.

Извор: Републички центар за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица

Нема коментара

Напишите коментар