АКТУЕЛНО:

Митрополит и патријарх упутили поруку – власт у Црној Гори да буде свјесна своје одговорности пред историјом и будућношћу

Синод Српске православне цркве позвао је данас државне органе Црне Горе да буду свјесни своје одговорности пред историјом и будућношћу и да преиспитају свој став о вјерским правима и слободама својих грађана и већинске цркве у Црној Гори.

У сусрет свијетлом Празнику, Рођења Христовог, 4. јануара 2020. године, Свети Архијерејски Синод Српске Православне Цркве, са Његовом Светошћу Патријархом српским Иринејем на челу, одржао је сједницу у Патријаршијском двору у Београду уз учешће архијерејâ који своју јурисдикцију имају у Црној Гори; Његовим Високопреосвештенством Митрополитом црногорско-приморским  Амфилохијем, Његовим Преосвештенством Епископом будимљанско-никшићким  Јоаникијем, Његовим Преосвештенством Епископом милешевским Атанасијем и Његовим Преосвештенством Епископом захумско-херцеговачким Димитријем.

Сједници су присуствовали и Преосвећена господа викарни епископи ремезијански Стефан и диоклијски Методије, објавио је портал Митрополије.

Непосредни повод за ову проширену Синодску сједницу било је доношење антиуставног и антицивилизацијског Закона о слободи вјероисповести или увјерења и правном положају вјерских заједница који би правилније било назвати Законом против Православне Цркве у Црној Гори.

Са жалошћу је констатовано да је доношење овог Закона већ изазвало многобројне негативне последице у Црној Гори и ширем региону. Свети Архијерејски Синод са Високопреосвећеним и Преосвећеним архијерејима изразио је пуно разумевање за оправдану узнемиреност верујућег православног народа у Црној Гори и дао пуну подршку његовом мирном хришћанском отпору неправди коју Цркви и народу наноси поменути већ изгласани антидемократски и дискриминаторски ЗаконНаиме, овим Законом се омогућава отимање и скрнављење светињâ и гажење завештања њихових светих ктитора и задужбинара који су их Богу и Цркви посвећивали, а не било којој држави или власти.

До сада се показало да су свенародна окупљања, поводом речене неправде, имала изричито црквени карактер и зато је неопходно да се и убудуће избегну било какве политичке или страначке злоупотребе ових јединствених народних сабрања, оцјењено је на сједници Синода.

Очигледно је да поменути Закон без преседана продубљује већ постојеће поделе и сукобе у црногорском друштву. Свети Архијерејски Синод са ове проширене седнице још једном апелује на државне органе Црне Горе да буду свесни своје одговорности пред историјом и будућношћу и да преиспитају свој став о верским правима и слободама својих грађана и већинске Цркве у Црној Гори.

Српска Православна Црква и њене епархије у Црној Гори ће свим расположивим законским и правним средствима штитити вјерска права и слободе и истовремено позивати све релевантне чиниоце на обнову свестраног дијалога по овом надасве важном и осјетљивом питању, поручили су архијереји.

Преузето са: in4s.net

Нема коментара

Напишите коментар