Митрополит Јоаникије: Држава дужна да обезбиједи право на вјерску наставу

Његово високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски Јоаникије поручио је данас да је држава Црна Гора дужна да обезбиједи право на вјерску наставу и да то није омогућено Темељним уговором са Српском православном црквом који је усвојила Влада.

Митрополит Јоаникије је указао да слободу за вјерску наставу у основним и средњим школама морају да обезбиједе закони.

Коментаришући изјаве да је вјеронаука „нешто заостало и превазиђено“ и да „угрожава европски пут Црне Горе“, митрополит Јоаникије је истакао да се у већини европских држава вјеронаука изучава у основним и средњим школама.

Митрополит Јоаникије је истакао да родитељи који желе да њихова дјеца уче вјеронауку имају на то право.

– То је право и родитеља и дјеце које нико не може да оспори. Управо они који то причају, они су највише антиевропски и највише угрожавају секуларни карактер државе, јер секуларност подразумијева да сви имају иста права – рекао је владика Јоаникије у бесједи након Свете литургије у Цетињском манастиру.

Митрополит је указао да је већина народа у Црној Гори вјерујућа, без обзира да ли припада православној, исламској или католичкој вјери.

– Црква је имала доста препрека у овоме свијету, доста неразумијевања. Дакле, када вас не разумију и када вас клеветају, а то чине свакодневно, будите сигурни да је то знак да сте на правоме истинском путу Божјем – навео је митрополит Јоаникије.

Он је поручио да треба одбацити мржњу, освету, пакост и свако злопамћење.

– Хришћани треба да се моле и за себе и за своје ближње, и за пријатеље и за непријатеље, и за цио свијет, а посебно свештеници – рекао је владика Јоаникије.

Извор: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар