Бројна реаговања из Српске на то што је новинар БХРТ-а у програму ћирилично писмо назвао хијероглифима

Новинар и уредник Елвир Буцало у програму БХРТ-а ћирилицу је назвао хијероглифима.

Каже да није мислио ништа лоше, док из БХРТ-а наводе да је то Буцалов стил. Из Републике Српске оштра осуда исмијавања писма, које чини дио идентитета српског народа.

Водитељ БХРТ-а, Елвир Буцало, гледаоцима превео ћириличке потписе на екрану. Ријетка употреба ћирилице на јавном сервису, иако је званично писмо колико и латиница, с подсмијехом је објашњена као нешто застарјело и неразговјетно.

– За оне који нису могли да прочитају ове хијероглифе којима је написан назив наше емисије ја ћу вам превести – БХТ1 уживо ћирилицом – рекао је Буцало у програму.

Елвир Буцало о свему се накнадно огласио: „Тај коментар је био саркастично подсјећање да живимо у друштву у којем два писма нису једнака. Димензија коју је то добило, је потпуно другачија. Ја сам више него непријатно изненађен уопште овим реакцијама“

Саопштењем се огласио БХРТ у којем кажу да Буцало ни на који начин, па ни БХРТ, не омаловажавају ниједно званично писмо у БиХ. За њих је називање ћирилице хијероглифима Буцаловов новинарски стил.

Из Удружења БХ новинари разумију, како кажу, Буцалову метафору, али им није јасно бурно реаговање које је услиједило из Републике Српске.

– Тај дио најаве колеге Буцала доима се мало незграпним, као нека врста не баш успјеле метафоре. Међутим, мене у свему томе највише забрињава чињеница да тај његов назовимо га гаф, или како год хоћете, као да је једва дочекан и одмах је осута паљба – истакао је Марко Дивковић, предсједник Удружења БХ новинари.

Удружење новинара Републике Српске осуђује коментар Елвира Буцала. На БХРТ-у, осим у информативном програму, ћирилице нема одавно, а србофобна политика није први пут изашла на видјело, каже предсједник Удружења, Данијел Симић. Ни у ком случају се, тврди Симић, не може говорити о случајном гафу, док невјешто објашњење на крају емсије сматра резултатом позива некога са више инстаце и захтјевом да се огради од изреченог.

– Да је господин Буцало желио да се нашали на рачун србофоба, односно актуелизује ту тему културног геноцида над српским народом унутар БиХ, онда би након такве најаве ишао прилог о томе, односно врло брзо би нам послије тога објаснио зашто је тако наступио, а не сат времена касније или колико је већ трајала емисија – додаје Симић.

Ово што смо видјели на БХРТ-у је реалност, каже социолог Сања Влаисављевић и додаје да је добро да смо то видјели, да бисмо постали свјесни гдје живимо. Шта ће овај испад, али и нереаговање надлежних, значити за Србе у БХРТ-у сасвим је, каже, јасно.

– Онима који су асимилирани ће и даље бити добро, они овај инцидент неће ни примијетити, а они који нису асимилирани ће завршити као Пејка Медић, Твртко Миловић итд. Дакле, не можемо овдје ставити неки приговор, ово је посљедица суживота на даљину којег нема – нагласила је Влаисављевићева.

Уређивачки принципи БХРТ-у налажу да није допуштено износити коментаре или лично мишљење у програму и да није допуштено збијати шале на рачун расе, религије, доби, инвалидности или сексуалне оријентације.

Ако се језик и писмо сматрају, а у правилу је тако, дијелом идентитета неког народа, онда је јасно да је поспрдни коментар упућен не само на рачун писма и језика, већ и српског народа.

– Ово је крајње понижавајуће, недопустиво и нема оправдања, када је у питању ни новинар, ни уредник, ни комплетно руководство. Из тог разлога ћемо ми као чланови Комисије за саобраћај и комуницирање, господин Нешић и ја, покренути низ процедура, све оно што нам пословник омогућава. Некако ћемо тражити саслушање и чланова УО и комплетног руководства – каже Сања Вулић, посланик у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ.

Вулићева највише замјера предсједавајућем УО БХРТ-а, Рајку Радовановићу, што се није огласио након инцидента на БХРТ-у. Буцалов испад Радовановић није желио да коментарише.

Гледаоцима је поручено да је оно што је написано ћирилицом непожељно на заједничком јавном сервису, рекла је Миланка Бабић, професор на Катедри за србистику Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву. Ово је једна негативна порука, порука онима који се са ћирилицом идентификују, као својим националним писмом.

Руководство БХРТ-а морало би да реагује, поручује Бабићева.

– Моје мишљење је да би управа БХРТ-а, с обзиром на то колико се подигло полемика и упућено критика на рачун промовисања ћирилице у Републици Српској, морала да реагује на оне који се јавно играју и иживљавју на гледаоцима у БиХ, а посебно на онима који су се нашли увријеђени, међу којима сам и ја – закључила је Бабићева.

А Буцалово „метафорично“ спрдање са ћирилицом коментарисали су и политичари на твитеру.

Милорад Додик каже да је Буцало демонстрирао како изгледа „суживот“ у БиХ. Да је којим случајем новинар Србин, а предмет исмијавања латиница, вјерујем да би већ био суспендован, навео је Додик.

Бранислав Бореновић очекује да на овај сраман Буцалов иступ на адекватан начин одговори руководство БХРТ-а.

Извор: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар