Штрбац и Пуповац о процесуирању Срба у Хрватској

Директор Документарног центра Веритас Саво Штрбац рекао је да се због условно речено тајних оптужница у Хрватској, тамо не враћа 100.000 Срба, а предсједник Српског народног вијећа Милорад Пуповац оцијенио је да се таквим збрајањем не приказује стање како јесте, него се људи додатно страше.

Говорећи за ТВ Прва, Штрбац је рекао да стоје иза податка да је ријеч о 100.000 људи, јер постоје покренути процеси против више од 3.700 лица за ратне злочине, а додатно је више од 21.000 на списковима због „оружане побуне“.

– То је заједно око 25.000 процесуираних. Пута три до четири члана породице дође се до 100.000 људи који неће у Хрватску. Ако се не враћа глава породице, не враћају се ни супруга ни дјеца – рекао је он.

Штрбац је објаснио да су то „условно речено“ тајни спискови јер се суди у одсуству, а комуникација са оптуженим којима се не зна адреса обавља се преко огласне табле.

Навео је да Хрватска води да је таква пресуда примљена, па онда долази до хапшења по потјерницима Срба по свијету.

Рекао је да је таквих хапшења било 182, а да већина ухапшених није ни знала зашто и на основу чега.

– Од Нове године било је седам таквих хапшења, три лица која су ишла у Хрватску, један у Грчкој и један у Норвешкој који ће данас или сутра бити изручен Хрватској – рекао је Штрбац.

Пуповац, међутим, каже да је хрватским Законом о опросту дјело оружане побуне стављено ад акта, и оцијенио да бројке које Штрбац наводи већ дуго нису оперативне.

– Сада је на дјелу подизање оптужница и покретање поступака за хапшење у трећим земљама. Ту несигурност уносе односи правосудних инстуција двије земље. То је озбиљан проблем, једнако као и то што се поједини злочини не суде – рекао је он.

Пуповац је оцијенио да ствари постану још компликованије ако двије земље не отпочну разговор о тим питањима.

Штрбац је навео да су хрватске власти у овој години покренуле 22 нове кривичне пријаве, 11 нових истрага је отворено, а донесено је пет нових пресуда Србима.

– У просјеку сваке године буде 35 новотворених истрага – рекао је он.

Оцијенио је да се на основу нових акта хапсе људи у Хрватској који су претходно без икаквих проблема и по 100 пута долазили.

Пуповцу је поручио да би то требала да буде његова брига пошто је у Хрватској и настоји да се такви процеси зауставе.

– Постојала је пракса суђење у одсутности, па је то прекинуто, па је обновљено. Од 2011. године нема праве сарадње правних институција Хрватске и Србије. Овакви случајеви се догађају у валовима – рекао је он.

Пуповац је оцијенио да проблем постоји јер нема сарадње међу државама.

– Треба постићи договор политички, да се односи не намирују људима као овима, којих је у добар дио случајева – недужних – рекао је он.

Поручио је да не жели да се од бројки прави кампања која ће наш свијет застрашивати.

– Желимо да се овакве појаве не догађају, и да се нађе механизам за заустављање – рекао је Пуповац.

Преузето са: РТРС

Коментари
  • Briga Pupavca i Štrpca za Srbe, oni su sebe obezbedili. A optužnica će biti još više od strane Hr. Zato što je nekom palo nakon 30 god. Da podiže optužnicu za Petrovačku cestu i samim tim zapečeti povratak i ono malo Srba što je išlo u Hr. Sad su u Hr svakodnevna privodjenja Srba koji tamo žive u vidu zastrašivanja.

    уторак, 12. јул 2022.

Напишите коментар