АКТУЕЛНО:

Млади бројним активностима обогаћују друштвени живот Срба

На подручју Вуковарско-сремске и Осјечко-барањске жупаније од 2019. године делује Академско удружење српске омладине Јосиф Руњанин које окупља младе високо образоване припаднике српске заједнице.

Академско удружење српске омладине Јосиф Руњанин основано је са циљем промовисања демократских тековина, људских права и права младих као и информисање уз активно подстицање друштвеног и социјалног предузетништва, волонтерства и пружање услуга социјално осетљивим групама људи. Председница овог удружења Марија Андријин каже да су до сада све активности организоване са циљем повезивања младих и академски образованих припадника српске заједнице. Спортске активности и хуманитарни рад добар су темељ за дружење са корисним ефектима за заједницу.

– Имамо преко 30 чланова и у будућности планирамо одређене активности које ће, сигурна сам, утицати и на увећање тог броја. Самим тим што промовишемо наше удружење број чланова расте, увек се неко придружи, увек неко и одустане, али смо задовољни и надамо се да ћемо се што чешће окупљати јер нам је то и крајњи циљ. Активности попут баскета и стенд уп комедија које су у плану изазивају велики интерес младих, а жеља нам је да се повежемо и са другим удружењима – изјавила је Марија Андријин.

Ова организација младих од свог оснивања 5. јула 2019. године делује на подручју две источне жупаније Вуковарско-сремске и Осјечко-барањске, али хуманитарне активности немају границе тако су до сада деловали и на другим подручјима Хрватске.

– Организовали смо и хуманитарну акцију када смо донирали лаптоп и слаткише једној великој породици из Угљеша. То је било једно прелепо дружење са њима када смо их нас неколицина посетили и било нам је стварно занимљиво видети како функционише породица са петнаестак чланова. Такође смо након земљотреса на Банији ишли помоћи на то подручје. Била нам је то и задовољство и обавеза, успели смо у кратком периоду сакупити људе. Били смо неколико дана тамо, али смо и након тога имали још хуманитарних акција са Омладинском мрежом Срба у Хрватској где смо у складишту које је кориштено након земљотреса разврставали прикупљену робу – прича потпредседник удружења Јосиф Руњанин Душан Велимировић.

Баскет окупља и повезује младе широм Хрватске

Окупљање на спортским теренима под називом „Изађимо на игралишта“ идеја је која је заживела током периода затварања узрокованог епидемијом корона вируса. Након зимске паузе прво овогодишње дружење испод коша одржано је у Бијелом Брду.

– Прва идеја је била да направимо нешто без новаца, то је био баскет и сада смо већ обишли десетак села и град Бели Манастир, ту нам је циљ био да се оживе места која немају некакав активан баскет. Кренули смо то када је почело прво затварање, видео сам да су тада млади почели да излазе на улице и игралишта да играју баскет, што је већ давно изумрло у нашем крају. Највећи одазив био је прошли пут у Бијелом Брду – рекао је Велимировић.

Извештајна скупштина Академског удружења српске омладине Јосиф Руњанин одржана је 27. априла у Даљу где су осим претходног периода разматрани и нови планови који би активирали и повезали младе академце.

– План удружења је да у сарадњи са Српским демократским форумом 28. маја организујемо акцију радног назива „Баскет за Банију“. То је пре свега хуманитарна акција са циљем да се обнове кошеви у месту Двор. То ће пре свега бити дружење српске омладине, али и свих осталих који желе да се прикључе. Играће се баскет 3 на 3, свака екипа може имати три плус једног додатног члана, биће ту и хране и пића, све оно што млади воле и желе. Тако да овим путем позивам све да дођу – истиче потпредседник Душан Велимировић.

Ова акција организује се у Двору, општини са већинским српским становништвом где према попису из 2021. године живи 3.044 становника.

Извор: срби.ХР

Нема коментара

Напишите коментар