„Монографија села Славско Поље“

Уз присуство четрдесетак становника Вргинмоста и мјесног одбора Славско Поље промовирана је „Монографија села Славско Поље“ чији је аутор Јован Вучинић Јоја (1951), умировљени професор карловачког Велеучилишта.

Рецензенти Монографије су академик Милан Галогажа, и проф. књижевности Мира Радошевић, обоје поријеклом из Славског Поља. Прије промоције присутни су минутом шутње одали почаст преминулом адмиралу Бранку Мамули, првоборцу и народном хероју, такођер рођеном у овом селу. Организатор промоције је Опћина Вргинмост на челу с начелником Миланом Вргом која је помогла излазак ове књиге као и тамошњи пододбор Српског културног друштва Просвјета чија је предсједница Сенка Цревар водила промоцију. Књига је великог формата (21×30 цм) и на 356 страница говори о повијести, култури, образовању и спорту у овом мјесту. Садржи фотографије, презимена људи из тог краја те обитељска стабла.

– Ова књига је само дјеломичан списак сређених стања о селу, али није ни чиста фактографија. Надам се да ће генерације, ма гдје се налазиле, моћи допринијети да ова монографија буде надопуњена многим чињеницама, за које ја нисам имао могућности да дођем до њих – казао је Вучинић.

– Јован нам је показао како се „остаје овдје“, како у једном суровом времену нагомиланих неправди, бола и умирања остати човјек – записала је рецензентица Мира Радошевић.

– Ми смо Славопољци увијек морали имати радно мјесто од угледа, да бисмо помагали нашим људима рјешавање свакодневних питања, почев од куповине опреме до градње куће па до школовања дјеце. Кордунаши су преферирали занимања којима је припадала униформа, почев од жељезничара, шумара, милицајаца, важно је да нешто отрага по дупету подсјећа – пендрек или кожни торбак. Ето, о свему томе и на свој начин пише Јован – духовито је написао академик Милан Галогажа (1941), редовни професор Факултета техничких наука новосадског Универзитета у пензији.

О Монографији је врло емотивно говорио наставник Владо Габрић, некадашњи ауторов учитељ и први повратнички начелник Вргинмоста од 2001. до 2005. Опћина је некада имала 41 мјесну заједницу укључујући Ласињу и Топуско са 17.000 становника. Само Славско Поље је прије Олује имало 1050 становника, а данас их је 120 до 130, закључио је Габрић.

Извор: Милан Цимеша; Портал Новости
Нема коментара

Напишите коментар