МОСТАР, 11. ОКТОБАР 2020. ГОДИНЕ: 101. Шантићеве вечери поезије

Овогодишње, 101. “Шантићеве вечери поезије” почињу у Мостару у недјељу, 11. октобра, а свечано отварање ће бити у Владичанском двору 18 часова, саопштио је Управни одбор Српског просвјетног и културног друштва “Просвјета”.

Организатор манифестације је мостарско СПКД “Просвјета”, Градски одбор Мостар и Српско пјевачко и културно умјетничко друштво “Гусле”.

Вршилац дужности предсједника СПКД “Просвјета” Сања Бјелица Шаговновић рекла је на конференцији за новинаре да су организатори одлучили да одрже манифестацију, упркос пандемији вируса корона, јер је кроз своје стогодишње трајање одржавана и у тежим временима и околностима.

– “Шантићеве вечери поезије” су израсле у препознатљиву културну манифестацију и изашле из оквира пјесничких вечери, па тако и ове године у седам дана имамо различите културне догађаје, пјесничке вечери, представљања књига, предавања, изложбе – навела је Шаговновићева.

Она је нагласила да “Просвјета” и “Гусле” његују и чувају своју културу и језик, али, изнад свега, настоје дјеловати на универзалним људским вриједностима које је управо Шантић као човјек његовао – слободи, љубави и суживоту, човјекољубљу и космополитизму.

– Кроз свој рад настојимо сарађивати са културним институцијама и друштвима из цијелог града, са другим градовима у БиХ и региону, бити мјесто сусрета и сарадње. Тако су и овогодишње “Вечери” мјесто сарадње и пријатељства, што се огледа кроз програм манифестације – истакла је Шаговновићева.

Манифестација посвећена чувеном пјеснику Алекси Шантићу ће бити одржана уз спровођење свих прописаних епидемиолошких мјера, а неки од догађаја, на којима се очекује већи број присутних, биће одржани на отвореном.

СРНА

Нема коментара

Напишите коментар