АКТУЕЛНО:

Мркоњић Град: Помен за 181 убијеног цивила и војника

Служењем парастоса у капели Светог Марка и полагањем вијенаца на спомен-обиљежје масовне гробнице за 181 убијеног цивила и војника, у Мркоњић Граду је обиљежен Дан општине.

То је у знак сјећања на 1996. годину и повратак српског становништва на своја огњишта послије петомјесечног избјеглиштва након агресије хрватске војске.

Током 117 дана хрватске агресије убијена су 64 цивила и војника, порушено и запаљено више од 2.000 стамбених објеката, 6.000 кућа оштећено и опљачкано.

Ратна штета процијењена је на скоро 680 милиона марака.

Фото: РТРС

Начелник општине Мркоњић Град Драган Вођевић рекао је да су на данашњи дан прије 27 година Мркоњићани били изузетно срећни што се након изгнанства враћају на огњишта, а били су и тужни и неутјешни због оног што су затекли у граду.

– Свима је позната трагедија која је задесила наш град, наше жртве заслужују поштовање, да буду достојанствено означене у историји и да кривци буду приведени правди – истакао је Вођевић.

Он је навео да је општинска управа урадила оно што је било до ње, те да је остало да посао заврше институције на другим нивоима власти.

– Ми смо Тужилаштву БиХ упутили и папире и доказе на даље поступање и очигледно је ту неки проблем и застој. Позивам све одговорне особе да ураде оно што је до њих како би коначно сви који су учествовали у овом злочину изашли пред лице правде и како би коначно и Мркоњић добио мјесто које заслужује у својој историји – рекао је Вођевић.

Душко Милетић из општинске Борачке организације нагласио је да је свима познато да је овдје стравичан злочин извршила хрватска војска, оцјењујући да је, како вријеме протиче, све више показатеља да никоме није стало до кажњавања одговорних.

– Мислим првенствено на суд, на институције које су надлежне да процесуирају ратне злочине, видљиво је да нико ништа не ради на том питању – додао је Милетић.

Петар Митрић, који је у мркоњићкој масовној гробници пронашао рођеног брата Душка и два брата од стрица Петра и Милорада, рекао је да је 4. фебруар сваке године тужнији због непроцесуирања злочинаца.

– Овдје се знају налогодавци, извршиоци, али су сви ти подаци негдје у ладицама. Моја мајка се упокојила прије двије године, није дочекала правду, а са оваквим начином рада надлежних институција, не вјерујем да ћу је и ја дочекати, можда моја дјеца – навео је Митрић.

Љубинка Крека, која је у гробници пронашла тијело супруга Јове, рекла је да је изгубила сваку наду да ће неко одговарати за мркоњићке жртве.

Данашњем обиљежавању 4. фебрура, Дана општине Мркоњић Град, између осталих, присуствовали су и министар финансија у Савјету министара и некадашњи начелник ове општине Зоран Тегелтија, као и министарка просвјете и културе Републике Српске Жељка Стојичић.

Преузето са: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар