На бијељинском градском гробљу Пучиле служен је парастос за 33 српска борца Друге мајевичке бригаде које су на данашњи дан 1993. године на Бањ брду, док су бранили своја огњишта, звјерски убиле муслиманске снаге.

На споменик погинулим борцима тузланске регије положени су вијенци.

Ратни командант батаљона и начелник Штаба Друге мајевичке бригаде пуковник Јовица Марковић подсјетио је да су на данашњи дан прије 28 година на Мајевици погинула 33 борца Првог пјешадијског батаљона, 32 су рањена, а 10 заробљено и одведено у Тузлу.

За њихова мучења у затворима, као и за звјерства почињена над српским борцима на Бањ брду, Марковић је напоменуо да нико никада није одговарао.

Страдали су, истакао је, само зато што су бранили своју слободу, територију и вјеру, желећи да остану своји на своме.

„Tога дана непријатељ је у раним јутарњим часовима успио да продре у дубину рејона одбране Првог пјешадијског батаљона, да нападне позадинске јединице, вод минобацача и команду батаљона. Захваљујући брзој интервенцији снага из дубине, односно садејству снага бригаде, те Гарде `Пантери`, успјели смо да зауставимо непријатеља и да у 18.00 часова успоставимо све елементе борбе како батаљона тако и бригаде“, рекао је Марковић.

Он је додао да је то учињено уз велике губитке бораца који су свој живот положили за Републику Српску.

Марковић је поновио да су 15. мај 1945. и 21. април 1993. године датуми највећег страдања Срба на подручју општине Лопаре.

Миодраг Стевановић, предсједник градске Борачке организације, која је оранизовала помен, напоменуо је да се на данашњи дан 1993. године догодила јака офанзива непријатеља и да су за само неколико часова живот изгубила 33 борца Друге мајевичке бригаде.

Он је додао да је на Пучилама подигнут споменик у част бораца са подручја Tузле који су живот изгубили у периоду од 1992. до 1995. године.

Градоначелник Бијељине Љубиша Петровић рекао је ће допринс који су борци дали на Бањ брду, гдје су 33 положила животе за Републику Српску, сваке године обиљежавати, те истакао да је то обавеза будућих генерација да никада не забораве колика је цијена плаћена за Српску.

Обиљежавању 28 година од погибије 33 борца на Бањ брду, уз поштовање епидемиолошких мјера, присуствовале су породице страдалих, саборци и пријатељи.

Преузето са: СРНА

 

 

 

 

Нема коментара

Напишите коментар