АКТУЕЛНО:

У Власеници обиљежен Дан ослобођења општине у одбрамбено-отаџбинском рату

У Власеници је данас обиљежен Дан ослобођења општине у одбрамбено-отаџбинском рату, у којем је погинуло више од 300 бораца са овог подручја и јединица из других крајева Републике Српске, које су се бориле на том ратишту.

Предсједник општинске Борачке организације Миле Симанић рекао је новинарима да, због млађих генерација, стално треба подсјећати због чега је 21. априла ослобођена Власеница, те подсјетио како су били направљени спискови по којима ће бити убијани Срби, а називани су „стадо за клање“ или „крвави петак“.

„Нашим оперативним сазнањима смо дошли до тога, тако да смо били присиљени да се бранимо и одбранимо. Богу хвала одбранили смо се и ево готово 30 година смо овдје опстали“, изјавио је Симанић.

Он је истакао да се тада почела стварати и Република Српска и да због тога сви треба да буду срећни јер су одбраном прошли са много мање жртава, а оне који су изгубили своје животе треба отргнути од заборава.

„Треба да будемо јединствени у очувању Републике Српске, а и својих сабораца и људи који су процесуирани, који су прогањани по судовима, јер је то прешло све границе нормалног понашања. Ми њима морамо пружити и материјалну и моралну подршку јер само тако могу да издрже прогоне“, оцијенио је Симанић.

Начелник општине Мирослав Краљевић рекао је новинарима да обиљежавају дан када се српски народ прије 29 година организовао и није дозволио да се деси оно што се дешавало четрдесетих година прошлог вијека и неких претходних година.

Краљевић је рекао да су борци сачували своја огњишта и остали свој на своме и истакао захвалност онима који су дали животе за одрану отаџбине.

Он је додао да овај, у новијој историји, најбитнији датум за Власеницу обиљежавају без славља и посебних церемонија због епидемиолошке ситуације, али истом јачином као и раније јер борци никада не смију бити заборављени.

Посланик у Народној скупштини Републике Српске Младен Поповић изјавио је новинарима да је ово дан када треба да буду видљива сва оспоравања Републике Српске, која трају од како је настала.

„Та снага треба да буде видљива свугдје, у свакој локалној заједници која је окупила српски народ за њену одбрану. Видљива толико да никада не можемо заборавити та времена када је стварана Република Српска, када се српски народ нашао угрожен, у тешким околностима опстанка борећи се за своја огњишта, за живот“, изјавио је Поповић.

Радомирка Дувњак, која је у протеклом рату изгубила супруга, сматра да треба истаћи значај обиљежавања оваквих датума да би се подсјетили како су се људи борили само да би ослободили своја огњишта.

„Треба већ једном да се скине терет са српског народа, да се каже да нисмо кривци за протекла дешавања – само смо жељели да останемо на својој земљи“, рекла је Дувњакова.

Обиљежавање Дана ослобођења општине Власеница у одбрамбено-отаџбинском рату почело је посјетом Спомен-соби, након чега је служен парастос у Храму Светих апостола Петра и Павла, а потом су представници локалне власти, институција, борачких удружења положили цвијеће жртвама одбрамбено-отаџбинског рата на Борачком гробљу.

Преузето са: РТРС

 

 

 

 

Нема коментара

Напишите коментар