АКТУЕЛНО:

На изборној скупштину Удружења Гламочана у Београду изабрано ново руководство

Удружење грађана Гламоча у Београду одржало је Изборну Скупштину са циљем подмлађивања чланства и  руководствау просторијама Удружења Славонаца у Земуну 15. јуна. На скупштинској седници Удружења председник Ранко Ивић поднео је извештај о раду Удружења од његове обнове 2019.године до данас.Поднет је и финансијски извештај о раду, а затим је изабрано ново руководство.

За новог предсjедника Удружења грађана Гламоча у Београду изабран је инжењер Александар Радивојша, а нови чланови Управног одбора су др Никола Козомара, Јанко Петровић, официр Гарде Војске Србије Вукан Пејић, Илија Дувњак, магистар Цвијо Бабић,  Биљана Ракуљ, привредница Стоја Меселџија, Миленко Пејић, професор  у пензији и директор Центра за младе таленте Ђурађ Бањац и досадашњи предсједник Удружења Ранко Ивић. Секретар Удружења остао је Шпиро Мрђен, а нови предсједник Скупштине Удружења је Миленко Пејић. Предсједник надзорног одбора остао је и даље Раде Меселџија, док су за чланове изабрани Душка Стоисављевић, др Милутин Козомара, Никола Ракуљ и Бошко Петровић.

Договорено је да основне активности Удружења буду усмерене и даље на помоћ завичају у свим сферама.

Ранко Ивић подсетио је на почетке рада Удружења и навео да је њега и његове земљаке на обнову Удружења подстакло то што је у Гламочу 2019. године рођено петоро српске деце на радост свих Гламочана, јер су то била деца рођена у повратничким породицама.

„Желели смо да им следеће године лично обезбедимо новчани поклон, што смо и урадили. Сваке године смо активно учествовали у помоћи нашем завичају тако што смо одлазили 3 до 5 пута годишње у Гламоч и одазивали се на учешће у акцијама као што су Божићни и Васкршњи пакетићи. За Илиндан смо били ту да положимо венце нашим страдалим борцима који су дали животе бранећи своја огњишта, као и онима који су нам тих година притекли у помоћ, поготово 1995. године. које не заборављамо, а ту је 108 људи који су убијени и бачени у гробницу у околном селу по имену Камен. Нисмо све планирано успели реализовати. Имамо три неуспеле активности, изградња споменика претходно поменутим жртвама, друга активностје покренута заједнички са Удружењем „Гламочко коло“ из Новог Сада и Бања Луке- то је издавање Монографије „25 година демографског и материјалног страдања Гламоча“, док је трећи неостварен циљ било затварања полигона „Барбара“ у Гламочу који сматрамо, према извештају еминентног научника из Загреба, неадекватним, јер те наночестице путују до Лондона и верујемо му да одатле тече загађење свих наших вода. Наиме водоток је испод планине Виторог сливом Пиве, Врбаса … Чак и ми у Београду, на крају крајева, пијемо ту воду. Обраћали смо се свим потребним државним службама у БиХ тим поводом, али нисмо успели да то спречимо. Ми настављамо помагати нашем завичају и у добру и у злу. Укључујемо се редовно у помоћ за лечење наших земљака колико год можемо“, истакао је Ивић додајући да је један од већих проблема с којима се српско становништво у Гламочу сусреће је што деци у школи није дозвољено изучавање матерњег језика, а што је резултат опструкције власти Кантона 10 у БиХ.

„Удружење Гламочана се обратило савету министара БиХ са иницијативом да се омогући поштовање Устава БиХ којим је загарантовано право на изучавање матерњег језика свим конститутивним народима у БиХ, али до сада није уродило плодом. Удружење „Гламочко коло“ из Новог Сада је заједно са Канцеларијом за избегла и расељена лица Војводине помогло је да се у оквиру простора некадашњег хотела „Путник“  у Гламочу обезбеди једна просторија где ће српска деца моћи да иду на додатну наставу српског језика и групу националних предмета. То је једино што смо за сада могли учинити“, поручио је Ивић уз напомену да планиране активности Удружења у наредном периду биће усмерене на ,,анимацију земљака који имају личну карту из Гламоча, а живе са сталним местом боравка ван БиХ, у Р. Србији, региону и дијаспори, да искористе своје право учешћа на локалним изборима у Гламочу, за избор локалне власти и представника у Власти кантона 10, Босанско- Херцеговачкој жупанији, гд‌е Гламоч припада”.

Нови председник Александар Радивојша кратко се обратио и захвалио на поверењу земљацима и обечао да ће се трудити да активно помогне у раду и вођењу Удружења и анимирању  нових чланова.

Изборној Скупштини присуствовао је и народни посланик и председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта који је поздравио присутне наводећи да је у протеклом периоду заједно са Удружењем Дрварчана и Удружењем грађана Гламоч из Београда упутио молбу Влади Србије да помогне асфалтирање пута Гламоч-Дрвар, што представља суштински значај за овај крај, али још увек није предузето ништа по питању реализације.

„Предлажем да новом премијеру Вучевићу упутимо апел да се овај инфраструктурни проблем реши. Као народни посланик у претходном периоду тражио сам да Србија оснује државну Канцеларију за Србе из региона са озбиљним буџетом и одговорним људима која би се бавила са рјешавањем наведене и сличних иницијатива по убрзаној процедури . У наредном периоду лично ћу иницирати састанак са премијером Вучевићем на којем би ново руководство Удружења грађана Гламоч из Београда изнело своје приједлоге и потребне активности у којима им могу помоћи институције Србије“, закључио је Линта.

новинарка „Српског кола“

Весна Пешић

Нема коментара

Напишите коментар