АКТУЕЛНО:

Први скуп Комазеца организован у Новој Пазови

Вече Комазеца и свих који су пореклом од Комазеца по први пут организован је  8. јуна у ресторану ,,Код вашег домаћина” у Новој Пазови.

Првом скупу Комазеца, пореклом из Жегара са подручја Буковице у Далмацији,  присуствовало је близу 70 људи што је испод очекивања, како је рекао организатор Јован Комазец, међутим с обзиром да је у питању први овакав скуп, задовољни су што се покренула иницијатива,  а надају се да ће већ следеће године одзив бити пуно бољи.

Дружење је организовано пре свега са забавним карактером, а окупљенима се nа почетку кратко обратио млади представник Комазец Јован и исказао поштовање и захвалност свима који су дошли и на тај начин одлучили да подрже ову идеју и присуствују скупу презимењака.

,,Комазеци су аутохтоно жегарско презиме, највеће презиме у Жегару и једно од највећих српских презимена у читавој Далмацији. Комазеца је деведесетих година у Жегару било око 500, данас је тај број сведен на свега педесетак. Највећи узрочник тога је прогон нашег народа у августу 1995. године. Данас Комазеци живе широм света, Аустралији, Америци, Канади, Европи… а што се тиче Србије највише нас има око Београда, старе и Нове Пазове, Батајнице, Инђије”, навео је Јован који је рођен 2002. године и живи у селу Сивац код Куле у Војводини.

,,И иначе се бавим организацијом крајишких вечери и осталих сличних манифестација,  већином на тлу Војводине. Волим оваква окупљања, иaко сам рођен овде, након што су моја породица прогнани у Србију. Овом приликом  посебно бих да се захвалим Радовану Дади Комазецу које је из Словеније дошао да би подржао скуп и дружио се са својим презимењацима”, казао је Јован испричавши екипи ,,Српског кола” да породично одлази сваког лета у Жегар,  као и већина Комазеца,  и да је доста кућа обновљено почетком 2000-их, као и да обнове и данас трају.

“У Жегару се највише људи окупи на манифестацији ,,Сусрети у Жегару“ која се традиционално организује  сваке године задње суботе у седмом месецу.

,,Тих дана село опет заживи, али после тога остају поново само неколица људи који живе током целе године у селу, што су нажалост већином старији људи”, рекао је Јован подсетивши да Комазеци као најбројнија жегарска фамилија и једна од најбројнијих српских фамилија у Далмацији носе породичне надимке Мујићи, Ћокалице, Станари, Марићи, Шишиновићи, Гузићи, Свирачи, Градинари, Цричани, Шушњари, Коштићи.

Вече Комазеца протекло је весело уз чашицу разговора и богату  трпезу, а за добру атмосферу били су задужени крајишка група ,,Браћа Росић“, Давор Олуић и Миладин Веселиновић Леут.

новинарка ,,Српског кола”

Весна Пешић

Нема коментара

Напишите коментар