На Коларцу, о причама из банијског потреса

Мала сала Коларчеве задужбине била је у четвртак, 5. октобра, мјесто окупљања Глињана и Банијаца, али и њихових познатих и непознатих пријатеља.

Одржана је промоција збирке прича Јагоде Кљаић из Глине „подарене“ свим људима који су на било који начин страдали у банијском потресу 29. децембра 2020. године, као и свим оним многобројним који су од тога дана помагали и још увијек помажу у враћању живота у нормалу.

Збирка Кућа са зеленим баркодом доживјела је два издања: прво већ шест мјесеци након потреса, као потврда чињенице да је прва прича збирке написана пети дан након потреса, а друго издање 2022. године.

О потреби да пише о догађају и догађању које је услиједило, ауторица на једном мјесту каже: Емоција исказана написаним ријечима јача је и трајнија од телевизијске слике.

Пресјек најважнијих запажања пренијетих на странице збирке дао је Мирослав Кос, уредник у Блицу, који је 27. 2. 2022. године приредио и објавио опширан интервју са Јагодом Кљаић, а ауторица их је надопунила низом детаља из живота на Банији данас.

Промоцији је присуствовао академик, физичар, предсједник Српске академије наука и уметности Зоран Кнежевић, као приватна особа, повезан са Петрињом преко пријатеља Прошић, Бранком (Драгутина) и Славицом, којима је вјенчани кум, одајући својим присуством поштовање свим страдалницима потреса и ауторици збирке, пријатељици Прошића.

Фото и видео: Миљко Ј. Радановић

Нема коментара

Напишите коментар