На Острогу помен страдалима у злочиначкој акцији „Олуја“

У Горњем манастиру Острог служен је помен за српске жртве убијене прије 26 година у злочиначкој акцији хрватске војске и полиције „Олуја“.

Помен је организовао Српски национални савјет Црне Горе, уз благослов Његовог високопреосвештенства митрополита црногорско-приморског Јоаникија.

Помен је служио протојереј-ставрофор Дарко Пејић, који је у бесједи, између осталог, истакао да је ријеч о једном од највећих злочина који се десио у Европи у двадесетом вијеку.

– Нећемо да кунемо и светимо се, него да памтимо, сјећамо се и опомињемо – поручио је свештеник Пејић.

Предсједник Српског националног савјета Момчило Вуксановић рекао је да српски народ ма гдје био, боле ране свога рода, те поручио да је много важно његовати дух заједништва Срба.

– Ми не желимо да се одвајамо од наших сународника у Србији и региону. Желимо да будемо исто, да Црна Гора остане као и до сада држава српског народа, те да се са нашом браћом боримо за јединство Срба – додао је он.

Он је истакао да ће Српски национални савјет Црне Горе наставити да „одржава пламен српства на овим просторима“.

– Нећемо дозволити да се тај дух заједништва српског народа угаси на овим просторима, прије свега у Црној Гори иако су тако жељели неки који су до сада водили ову државу, али показао се огроман потенцијал и слога српског народа – поручио је Вуксановић.

Вуксановић је поручио да Српски национални савјет наставити да одаје помен страдалим сународницима.

У акцији „Олуја“ у августу 1995. године са вјековних огњишта протјерано је више од 220.000 Срба, а њих 1.877 је погинуло и нестало, од којих је 65 одсто цивила.

Преузето са: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар