Сјећање на невине жртве – на Петровачкој цести смрт пресрела живот

Служењем парастоса и полагањем вијенаца на Спомен-крсту у мјесту Јањила код Босанског Петровца, обиљежена је 26. годишњица страдања Срба на Петровачкој цести, током војно-полицијске акције „Олуја“.

Парастос је служио Његово преосвештенство епископ бихаћко-петровачки и рмањски Сергије, који је у бесједи истакао да је баш на том мјесту, на Петровачкој цести, смрт пресрела живот, зло убило добро, а мржња сатрла љубав.

Епископ Сергије је поручио да истински хришћани праштају, а они који нису истински, могу само да понове злочин.

– Но ми не дамо и нећемо дати док год смо живи, да се понавља злочин. Злочин ми чинити нећемо, осуђујемо сваки злочин било према ком човијеку, било које вјере или нације, али своје жртве не дамо и молимо се за њих – нагласио је он.

 

Један од највећих злочина хрватске војске над српским цивилима, који су у колонама напуштали своја огњишта пред нападима, догодио се на Петровачкој цести.

Тада је хрватска авијација бомбардовала колоне српских избјеглица код Босанског Петровца у селу Јањила.

Убијено је девет цивила, међу којима четворо дјеце узраста од шест до 13 година, док их је педесетак рањено.

За овај свирепи злочин, као и за небројене друге почињене над Србима, до данас нико није одговарао. У Тужилаштву БиХ годинама се води истрага, али оптужница нема.

Директор Документационо информационог центра Веритас, Саво Штрбац наводи да истрага о овом злочину очигледно није приоритет Тужилаштва.

– Знам шта чекају – да им Хрвати јаве имена пилота који су гранатирали ову колону, а то им они никада неће рећи. Хрвати чувају своје пилоте, чували су и своје генерале, доказе скривају, тако да они никада то неће рећи. Осим тога, ти пилоти и ратни комаданти умиру због година, тако да је мала вјероватноћа да ће неко за тај злочин одговарати – рекао је Штрбац.

Петровачка цеста није и једини некажњени злочин хрватске авијације током „Олује“. Само дан касније 8. августа 1995. године ракетирана је и колона српских избјеглица на путу Нови Град-Приједор. Ни на овом мјесту, жртве нису изостале, а злочинци никада нису одговарали.

У акцији „Олуја“ у августу 1995. године са вјековних огњишта протјерано је више од 220.000 Срба, а њих око 2.000 је погинуло и нестало.

Преузето са: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар