АКТУЕЛНО:

На светосавској приредби у Бусијама подјељени пакетићи дјеци

У оквиру програма „Светосавске свечаности“  црква Св.Кирила и Методија у Бусијама организовала је 27.јануара свечану светосавску приредбу у црквеној сали, гдје се окупио велики број дјеце и одраслих мјештана овог избјегличког насеља.

Том приликом подјељени су  пакетићи дјеци учесницима у програму, као и осталој дјеци која су присуствовала на скупу.

Пожеливши свима срећан и благословен празник, прота Миле Јокић  изразио је захвалност на великом одзиву и позвао све присутне да чешће долазе у цркву, да се придруже  часовима  хора. Прота Миле посебно се обратио у свом обраћању  младим људима којима је кроз бесједу поручио да све што чине ипак у томе не треба да забораве на Господа, цркву и вјеру која им у свему може помоћи.

„Цитирао бих Патријарха Павла са ријечима „Будимо људи“ јер бити човјек тежак је задатак. Бити човјек који ће око себе да шири људску топлину још је тежи задатак који нам је сам Господ повјерио. Будимо људи у нељудским временима. Осврнимо се око себе, сјетимо се колико је породица у којима је завладала студен и у којима више нема љубави. Многа наша покољења била су на путу Светог Саве, њиме су се надахљивала и преображавала, он им је био путоказ и перспектива. Док су се Срби држали светосавског пута били су благословени. Зато и ми драга браћо и сестре никада не скрећимо са пута Светог Саве и сви заједно знајмо да благо мајци која Саву роди и Србима док их Сава води“, поручио је прота Миле Јокић осврнувши се и на проблеме са којима се вјерници српске православне цркве  у  Црној Гори боре.

„Одавдjе шаљемо поруку нашим Србима у Црној Гори који бране светиње. Света Црна Гора устала је да покаже да је светосавска и његошевска и то је благодарност. Снага литија и молебана у Црној Гори говори и нама овдје да неће српство погинути и да ће Србија васкрснути“, закључио је прота Јокић.

 

За „Српско коло“ о актуелностима у Бусијама говорио је протојереј  Мићо Ристић који је служио вечерње богослужење. Протојереј Мићо је истакао да се сви у Бисијама радују отварању школе у црквеном дворишту гдје се радови приводе крају.

„Очекујемо да први ђаци у њу уђу већ од јесени. То ће бити велики догађај за све нас. Такође оно што је важно за дјецу овог краја је окупљање и дружење у оквиру хора „Анђелчићи“, а  нешто ново је хор за одрасле „Свети Николај“ који је недавно основан. И ове године ћемо имати Дане Св. Кирила и Методија у мају, велику манифестацију коју организује Црква, а гдје се окупља велики број наших мјештана и ужива у богатом садржају“, навео је протојереј Мићо.

Скупу је присуствовао и старјешина храма Светог Јована Шангајског у Батајничком насељу Шангај јереј Дарко Кончаревић који се обратио окупљенима на свечаном скупу.

„Свети Сава је увијек ходио тежим путем да би сачувао род српски и ми Срби треба тим путем да ходимо. Дух Светог Саве живи кроз ову нашу дјецу, кроз пјесму коју узносе Светом Сави“, закључио је јереј Кончаревић.

У богатом културно- умјетничком програму осим обавезне химне Св.Сави, чије су добро познате стихове „Ускликнимо с љубављу Светитељу Сави“ пјевали сви у глас,  чуле су се бројне рецитације пјесама посвећених првом српском архиепископу, просветитељу и учитељу које су дјеца поносно представили. Осим дјечијег хора Анђелчићи, наступио је и мјешовити црквени  хор Свети Јован Златоусти предвођен професорком музике Тамаром Пајдић из Београда. Програм је водио вјероучитељ Стефан Гавровски.

Приредби је претходило празнично вечерње богослужење.

новинар „Српског кола“

Весна Пешић

 

Нема коментара

Напишите коментар