Побједници 1. Међународног квиз такмичења Немањићи – Немањина дружина основци из Шиљеговца (Крушевац)

Поводом 800 година самосталности Српске православне цркве у Народној библиотеци 25. јануара одржано је финале првог српског Међународног квиз такмичења Немањићи који организује Фондација Мир Божји из Бањалуке. Пројекат се реализовао са благословом његове светости патријараха Иринеја, уз подршку Одбора за дијаспору и Србе у региону Скупштине Србије, Министарства за европске интеграције и регионалну сарадњу у Влади Републике Српске, а добили су подршку и од научних кругова.

У квиз такмичењу је учествовало преко 320 дјеце узраста од 10 до 15 година, близу 1000 такмичара  из Републике Србије, Републике Српске, региона и дијаспоре. Активности су почеле у септембру 2019. године. Екипе су састављене од три члана, а могле су их пријавити школе, цркве, удружења и остале организације. Спремали су се по материјалу који је припремио организатор, а састојао се од 1000 питања и одговора. Сви су истог дана радили онлајн тест.

Међу званицама били су шеф Представништва Републике Српске Млађен Цицовић, предсједник Одбора за дијаспору и Србе у региону Скупштине Србије Миодраг Линта и викар патријарха Иринеја епископ ремезијански Стефан.

Викар патријарха Иринеја владика Стефан је отворио квиз такмичење и нагласио да имена шест младих људи који су у финалу такмичења треба да запамтимо јер ће та дјеца далеко догурати.

– Сва та дјеца, свих њих око 1000 су благословени и њихова имена су уписана у вјечности.

Побједници квиза били су ученици Основне школе Велизар Станковић Корчагин из Шиљеговца (Крушевца) – Немањина дружина, који су показали завидно знање, и често изненадили публику тачним одговорима на веома тешким питањима.

Сјајно знање су показали и млади Билећани који су освојили друго мјесто, ученици ОШ Петар II Петровић ЊегошМлади историчари.

Tреће мјесто и свакако изузетно вриједно освојили су ученици ОШ Светозар Милетић из Земуна.

Епископ ремезијански господин Стефан је најбоље пласираним екипама уручио вриједне иконе Св. Саве.

Млађен Цицовић, шеф представништва Републике Српске у Србији, сваком члану побједничке екипе уручио је испред Министарства за европске интеграције и међународну сарадњу у Влади Републике Српске лаптоп рачунар

– Ми смо поклонили лаптопове који ће им помоћу у савладавању градива, и бржем протоку информација, али ипак би им поручио да се држе књиге, која их никада неће издати – рекао је Цицовић и нагласио да ће Влада Републике Српске увијек подржати пројекте који за циљ имају очување националног идентитета нашег народа, Српске православне цркве, наше историје, културе и традиције.

Јеромонах манастира Студеница, отац Виталије другопласираној екипи уручио је слушалице нове генерације док је Бранко Бошковић, директор Спортске гимназије Престиж из Београда свим члановима другопласиране и трећепласиране екипе уручио фитнес сатове.

Медаље и признања уручио је предсједник Фондације Мир Божији Далибор Вишић.

У културно-умјетничком програму наступили су глумац Ненад Маричић, српски православни појци и вишеструко награђивани клариниста Доситеј Новаковић уз клавирску пратњу пијанисткиње Мионе Барбул.

Здравко Мочевић, предсједник организационог одбора Међународног квиз такмичења Немањићи затворио је квиз и најавио да ће ове године други циклус такмичења бити посвећен знаменитим Србима.

– Ово је по први пут да смо ми кроз једну заједничку активност, гдје смо повезали и матицу, и Србе из региона и дијаспоре. Хвала свима који су дали допринос, црква, општина Врачар и предсједник Одбора за дијаспору и Србе у региону Миодраг Линта је дао велики допронос – рекао је Мочевић.

Текст и фото: Драгана Бокун

 

Нема коментара

Напишите коментар