АКТУЕЛНО:

На Велебиту парастос јадовничким жртвама 29. јуна

Његовање културе сјећања и памћења је не само један национално одговоран, већ и дубоко морални и људски однос према невино пострадалим прецима, али и одговоран однос према још нерођеним потомцима.

Код Шаранове јаме на Велебиту у суботу, 29. јуна биће служен парастос јадовничким жртвама поводом обиљежавања Дана сјећања на Јадовно 1941. године када је у том комплексу логора за вријеме Независне Државе Хрватске /НДХ/ на најсвирепији начин убијено више од 40.000 углавном Срба и Јевреја.

Предсједник Удружења „Јадовно 1941“ Душан Басташић рекао је Срни да је његовање културе сјећања и памћења не само један национално одговоран, већ и дубоко морални и људски однос према невино пострадалим прецима, али и одговоран однос према још нерођеним потомцима.

„Ако је историја заиста учитељица живота, онда је потребно да нашим младим генерацијама кроз образовни поцес на адекватан и њима прихватљив начин због њиховог узраста откријемо и презентујемо све те догађаје који су снажно одредили животне путеве наших и њихових предака“, истакао је Басташић.

Говорећи о предстојећем програму обиљежавања Дана сјећања на Јадовно 1941. године, Басташић је рекао да ће парастос од 11.00 часова служити свештеници Епархије горњокарловачке.

Парастосу ће присуствовати представници Удружења “Јадовно 1941”, потомци и поштоваоци жртава са подручја Републике Српске, Србије и региона.

„Након краћих обраћања, учесници молитвеног окупљања упутиће се у правцу Теслиног родног мјеста Смиљан, према цркви Светих апостола `Петра и Павла`, а затим наставити према манастиру Медак гдје ће бити организовано послужење за учеснике Сабрања одакле је предвиђен повратак кућама“, закључио је Басташић.

Коментаришући Декларацију усвојену на недавно одржаном Свесрпском сабору у Београду у дијелу који се односи на изградњу Меморијалног центра у Доњој Градини и Београду посвећеном јасеновачким жртвама, Басташић каже да вјерује ће бити изграђен савремен Меморијални центар.

Басташић истиче да је увјерен да у српском корпусу постоји довољно памети, знања, креативности и емпатије да се осмисли и архитектонски на најбољи могући начин, својствен српском националном духу, функционално рјеши будући Меморијалл у Доњој Градини.

„Тешко је разумјети да до сада то нисмо урадили“, наглашава Басташић.

Молитвено окупљање на Велебиту 15. годину заредом организује Удружење „Јадовно 1941“ из Бањалуке, уз благослов епископа горњокарловачког Герасима.

Молитвено сабрање на Велебиту одобрила је полицијска станица Госпић, чији ће припадници обезбјеђивати скуп.

У комплексу логора смрти Госпић-Јадовно-Паг у Другом свјетском рату за 132 дана убијено је најмање 40.123 људи. У Метајни, на острву Паг, отворен је први логор за жене и дјецу у Другом свјетском рату.

Дан сјећања на Јадовно уврштен је у календар обиљежавања значајних историјских догађаја Одбора Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.

Извор: СРНА

Преузето са: Јадовно

 

Нема коментара

Напишите коментар