Нацистичке формације „Десни сектор“, „Азов“, „Ајдар“ и друге – интегрисане у украјинску армију

Један од главних задатака руске специјалне операције у Украјини предвиђа уништавање озлоглашених украјинских националистичких батаљона, одговорних за монструозна убиства цивила у Донбасу, мучења, пљачке, отмице и силовања.

Ти злочиначки одреди, који су се појавили 2014. године као личне армије украјинских олигарха, познати су по својој окрутности, посебно према Русима и рускоговорећем становништву у Донбасу.

Батаљони „Ајдар“, „Азов“, „Торнадо“, „Донбас“, „Дњепар“ (забрањени у Русији) и други – већ скоро осам година су синоним за ратне злочине, посебно на истоку земље. Руски истражни комитет располаже са преко 400 кривичних предмета који се односе на догађаје у Донбасу, где је убијено више од 2.600 цивила и преко 5.500 рањено. Запад не само да је затварао очи на та зверства у срцу Европе, већ је директно и подстицао, дотурајући оружје украјинској војсци и националистичким батаљонима, у чијим су редовима људи разних профила, од криминалаца, бивших осуђеника и псхички лабилних људи до високообразованих.

Припадници тих националистичких батаљона су неонацисти, фашисти и антисемити. Многи ће још рећи и екстремисти, терористи и фанатаци. Носе нацистичка обележја и тетоваже, са свим симболима – свастике, СС ознаке, грбове Трећег рајха. Мрзе Русе и све што је руско.

Били су главни учесници обојене револуције на Мајдану у центру Кијева, што се касније претворило у државни удар и насилну смену легално изабраног председника Виктора Јануковича, а потом су обављали сав „прљав“ посао у Донбасу. То што чак ни званичне кијевске власти нису смеле да изговоре, ови батаљони су извршавали са фанатизмом, од силовања малолетница и чак мушкараца до мучења у подрумима, разапињања и спаљивања људи на крстовима.

Сликовито речено, каже руски војни експерт Василиј Дандикин, ако упоредимо са нацистичком Немачком, онда су украјински националистички батаљони – СС једнице, а Оружане снаге Украјине – Вермахт.
„У принципу, сви они су формирани 2014. године, након Мајдана, када су Доњецка и Луганска народна република прогласиле своју независност. ‘Ајдар’, ‘Азов’, ‘Донбас’ и сви други батаљони су чинили зверства и злочине равне онима које су током Другог светског рата чинили фашисти и ‘бандеровци’. Додуше, ‘Азов’ више и није батаљон, већ пук, који сада пружа највећи отпор нашим трупама. Заправо, по броју и саставу трупа и по наоружању ти тзв. батаљони могу се сматрати и бригадом и пуком, а можда и нечим више“, каже Дандикин.

Бројни медији потврђују да је украјински олигарх Игор Коломојски у почетку био један од главних финансијера тих добровољачких јединица, док су за главног идеолога стварања националних батаљона означили бившег секретара Савета безбедности Украјине Александар Турчинова, кога називају „крвави пастор“. Наводило се да је Коломојски на опремање батаљона потрошио милионе долара, мада је списак спонзора и идеолога подужи.

Злочинци ушли у војне и полицијске структуре

Батаљони „Азов“ и „Ајдар“ основани су на самом почетку рата који су кијевске власти повеле против сопственог становништва на југоистоку земље. Данас ови батаљони пуцају на руску војску из школа, болница и стамбених насеља, користећи цивиле као „живи штит“ и спречавајући људе да се евакуишу кроз хуманитарне коридоре.

Најозлоглашенији „Азов“, формиран као добровољачки батаљон после пуча у Кијеву, данас делује као одред за специјалне операције у оквиру украјинске Националне гарде, а чланове пука оптужују за најстрашније ратне злочине, групна силовања, отмице, мучења и пљачке. Ова отворено неонацистичка јединица користи амблем упадљиве сличности са Волфсангелом, који су нацистичке немачке дивизије користиле током Другог светског рата.

Недавно се појавио снимак на коме наводни припадник „Азова“ умаче метке у свињску маст, што се протумачило као порука и претња чеченским јединицама које се у оквиру руских снага боре у Украјини.

Добровољачки батаљон „Ајдар“ је реорганизован још пре неколико година и данас је то 24. јуришни батаљон украјинских Копнених снага. Име носи по реци Ајдар, где је ова формација имала прву борбу. Познати су по терору над цивилима, крађама, ратним злочинима, отмицама и изнудама, сексуалном насиљу над локалним ствановиштвом и другим злостављањима.

Ове недеље су борци Луганске народне републике заузели базу „Ајдара“, која подсећа на фашистичке концентрационе логоре, а ту су националисти мучили затворенике у подрумима и хладним казаматима.

Дмитриј Јарош, бивши лидер „Десног сектора“, злогласне екстремистичке групе, данас је на позицији саветника командата Оружаних снага Украјине. Овај екстремиста, који је себе описивао као следбеника озлоглашеног Степана Бандере, главног идеолога украјинског национализма, познат је јавности и по својим јавним антируским говорима, позивима на оружје и терористичке акције против Русије.

Његова екстремистичка група „Десни сектор“, првобитно основана новембра 2013. као савез између украјинских националиста, одговорна је за немире и крваве сукобе на Мајдану, 2014., а позната је и по окрутности, па је у више наврата извештавано да су заробљеници и лешеви проналажени са одсеченим ушима и носевима.

Стасали „мали“ нацисти

Припадници националистичких батаљона „Ајдар“ и Азов“ се баве и трговином оружја, шверцом и другим мутним радњама.

Ти батаљони иако су технички подређени Министарству унутрашњих послова или украјинској војсци, у суштини одлуке доносе независно, кршећи добро познате законе вођења рата. Они су, додаје Дандикин, добро обучени, наоружани и мотивисани. Имају богато искуство у војним операцијама.

„За све ове године сви команданти тих батаљона прошли су озбиљну обуку од стране украјинске Украјине, а такође су их обучавали и НАТО инструктори из САД, Велике Британије, Канаде и других и то на НАТО полигонима, близу Лавова… Ти људи су стекли вештине за вођење офанзивних и одбрамбених борби, као и за вођење градских борби“, каже Дандикин.

Методе ратовања су им терористичке, с обзиром да су многи од њих ратовали и на Северном Кавказу на страни терориста и на Блиском истоку, додаје експерт.

„У принципу, акције и које се сада спроводе су упоредиве са акцијама терориста. Они користе цивиле као живи штит, минирају подручја, постављају борбене системе међу стамбене зграде, тако да их је немогуће напасти, јер је руска војска добила задатак да на сваки могући начин избегне цивилне жртве“, наводи Дандикин.

Оно што је посебно опасно јесте чињеница да су у западним регионима земље украјински неонацисти развили читаве мреже нацистичких кампова за децу и омладину, којима су усађивали „патриотизам“ и своју идеологију, и учили их како да постану убице „сепаратиста“ из Донбаса и „Москаља“, како погрдно називају Русе. Обучавали су их да рукују оружјем, борбама прса у прса и другим ратним вештинама. Тако су за ових осам година рата у Украјини стасале нове генерације нациста.

Због свега овога, циљеви руске специјалне војске операције, започете 24. фебурара, јесу заштита становништва у Донбасу, демилитаризација и денацификација, што значи да Русија планира да ослободи Украјину од неонациста, њихових присталица и њихове идеологије.

Дандикин је уверен да ће ти циљеви које је поставио председник Русије Владимир Путин бити остварени, а да ће Истражни комитет РФ све злочинце, одговорне за убиства и мучења руских грађана у Донбасу, извести пред лице правде.

rs.sputniknews.com
Нема коментара

Напишите коментар