НАГРАДА ЗА ВЕКОВЕ: Историчар из Берана Горан Киковић добитник Златне значке

БЕРАНАЦ Горан Киковић, истакнути историчар, аутор девет изузетних књига, главни и одговорни уредник часописа „Глас Холмије“ окитио се престижном наградом – „Златном значком“ Културно-просветне заједнице Србије и Министарства спољних послова Републике Србије – Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону.
Вредно признање добило је на значају када се зна да су о њему одлучивали Милован Витезовић, Живорад Ајдачић и Зоран Аврамовић.

– Поносан сам што сам део ове лепе приче и што сам се нашао у колони српских интелектуалаца и бораца за српску ствар у Црној Гори, али и свуда где Срби живе. Ако је мој квалитетан рад препознао веома квалификовани жири, онда је вредело бити у рову и борити се за праву ствар. Много историјских догађаја које актуелна црногорска историографија гура под тепих или искривљује успео сам уз доста труда и напора да одбраним од лажи. Истина се није дала у ланце везати, а нама у Црној Гори она је и данас преко потребна – каже, за „Новости“, награђени Киковић.

УРУЧЕЊЕ
НАГРАДА се додељује за дугогодишњи допринос развијању културних делатности – за несебичан, предан и дуготрајан рад и стваралачки допринос у ширењу културе народа и народности Републике Србије. Признање је установљено 1976. године, и додељује се појединцима, а састоји се од повеље – графичког листића и позлаћене значке. Свечано уручење заказано је за 1. октобар у 12 сати у београдском Народном позоришту – сцена „Раша Плаовић“ у Француској 3.

Овај угледни Васојевић један је од оснивача Српског културног центра „Жупан Првослав“ – Беране, члан Управног одбора од оснивања, а обављао је и функцију председника и оснивача Српског историјско-културног друштва „Никола Васојевић“, док је тренутно главни и одговорни уредник часописа за књижевност, историју и културу „Глас Холмије“, који излази на српском језику и ћирилици у Беранама. Киковић је члан издавачког савета часописа „Српско слово“ из Београда, био је члан редакције часописа за обнову српске културе и традиције „Србобран-Беране“, члан је Удружења српских књижевника у отаџбини и расејању – Београд, Југословенске књижевне заједнице. Од 2. септембра 2017. године Горан Киковић обавља функцију председника савеза удружења Српске народне одбране Васојевића и Лимске долине.

Организатор је бројних културних догађаја и традиционалних манифестација – Савинданске свечаности, Видовданске свечаности, Чакорски меморија Бранка Радева Ђукић, Дани сећања на српске јунаке и добровољце, и друге који обележавају славну прошлост предака, афирмишу српску културну баштину на простору Васојевића и Црне Горе.

Преузето са: НОВОСТИ

Нема коментара

Напишите коментар