НАЈАВА: Сијело Тромеђе одржаће се по 26. пут

У Стрмицина Тромеђи Босне, Лике и Далмације ће се 17. и 18. јула по двадесет и шести пут одржати традиционална смотра српског стваралаштва и очувања културне традиције ојкања и фолклорних игара„Сијело Тромеђе“

26. Сијело Тромеђе под називом „Волим Босну у срцу миЛика ,Далмацијо љубави велика „ ће се одржати испред Цркве Рођење Пресвете Богородице.

Ове године на 26 Сијелу Тромеђе учествоваће Женски пјевачки збор СКД „Просвјета“ Сплит који дуги низ година узима учешће у програму. Мушка ојкачка група „Стрмица“ која ће и овај пут отворити овогодишње Сијело Тромеђе. СКД „Просвјета“ пододбори Кореница и Удбина. КУД „НиколаТесла“ и КУД „Крајина“ из Београда, КУД „Мира Лукач“ из Дрвара. Поред њих учествоваће Мушка ојкачка група „Др Младен Стојановић“из Бачког Јарка, мушка ојкачка група“УНАЦ“ из Дрвара, Мушка ојкачка група СКПД “Свети Сава“ из Крања, мушка ојкачка група „ЋИРО“ Личка Калдрма, мушка ојкачка група „ЗВУЦИ КЛЕКОВАЧЕ“ из Дрвара, мушка и женска ојкачка група „ИЗВОР ЦЕТИНЕ“ из Цетине“ мушка ојкачка група „ЛИКА“ из Грачаца , мушка ојкачка група „БОГАТНИК“ из Обровца ,мушка ојкачка група „БАЉСКИ СОКОЛОВИ“ из Костајнице „мушка ојкачка група „“ЛИКА” Грачац ,мушка ојкачка група “ПЛИТВИЦЕ“ из Коренице, мушка ојкачка група „ДРВАР“ из Дрвара, диплар ОБРАД МИЛИЋ из Жегара, диплар МИЛАН ВАШАЛИЋ чувар народне традиције из Кикинде, гуслар САША ЛУКИЋ и женска пјевачка дружина СВЕТЛАНЕ СПАЈИЋ из Београда и и народни умјетници Петар Шарац и Огњен Андрић.


Сва културна друштва и ојкачке групе ће се многобројној публици представити кроз пјесму и фолклор који су се одувијек чували и његовали на подручју Тромеђе Босне, Лике и Далмације гдје су одувјек живјели Срби и гдје се сијело први пут одржало давне 1973. године под покровитељством Вечерњих новости која су и већину сијела досадашњих били медијски спонзори.

Ове године ће и новинари из Хрватске пропратити овај културни догађај као и изБосне и Херцеговине јер је Сијело Тромеђе једини такав догађај у региону и једини његује ојкачку пјесму као и игру у региону. Такође, очекујемо да ће се и представници Босне ,Лике и Далмације састати у Стрмици на Сијелу Тромеђе и разговарати о проблемима са којима се сусреће народ са ових подручја.

Поред ојкања и игре, сваке године се одржавају и турнири у шаху , балотама, бришкули и малом ногонету, тако да и ове године на 26 Сијелу Тромеђе нeће изостати неизвјесно такмичење.

Напомињемо да ће и ове године УЛАЗ НА СИЈЕЛО ТРОМЕЂЕ БИТИ БЕСПЛАТАН.

ВИДИМО СЕ НА 26 СМОТРИ НАРОДНОГ СТВАРАЛАШТВА 17 и 18.07.2020 у СТРМИЦИ код Книна

Милош Врањковић

Коментари
  • Kaze se, pise se U Strmici. Naziv mjesta je Strmica.

    четвртак, 25. јун 2020.

Напишите коментар