АКТУЕЛНО:

Најстарије богословско училиште прославило своје заштитнике

Богословија Света три јерарха, при манастиру Крка, ове године прославља 408. годину свога постојања. Ово најстарије православно, богословско училиште изнедрило је из својих редова велики број свештеника, монаха и епископа кроз историју Српске православне цркве, зато му се многи, и данас, са радошћу увек као мајци враћају.

Као што и химна крчке богословије каже, више од четири века ово православно училиште у Далмацији одолева свим недаћама, времену и невремену. Тако је било и ове године, у  манастиру Крка на празник Света Три Јерарха свечано је прослављена крсна слава најстарије српске богословске школе. Служена је света архијерејска литургија коју је предводио епископ бихаћко-петровачки Сергије, заједно са епископима нишким Арсенијем, осечкопољским и барањским Херувимомваљевским Исихијем и далматинским Никодимом.

Епископ далматински у својој беседи захвалио се присутним епископима и гостима на доласку, љубави и сећању према овој светињи, осврнувши се на речи из светог јеванђеља које су кроз свој живот проповедала и Света Три Јерарха.

– Желим да се захвалим свим епископима који су данас уложили труд и љубав да буду овде са нама. За нас овде у Далмацији  сваки долазак од вас који нас обилазите и посећујете знак је и да од Бога нисмо заборављени. Данашње јеванђеље говори нам о  изгубљеном сину, о његовом оцу који је назад примио тог свог изгубљеног сина који је дошао са покајањем. Управо то су и Света три јерарха проповедала кроз свој живот, и то су свети оци кроз историју говорили, проповедали и живели, да ће Бог прихватити свакога од нас, какви год да смо. Ми као православни и као Срби у овим крајевима  јесмо релевантан фактор, били смо одувек овде, наши преци су доприносили друштву и култури, али пре свега и изнад свега били су верни својој православној цркви, и били су они који су сведочили наш српски идентитет у овим крајевима Далмације – рекао је, између осталог, владика Никодим.

Посебна важност ове богословске школе која више од четири столећа образује будуће свештенике Српске православне цркве, а у којој је средње богословско образовање стекло више од петнаест и данас активних епископа, огледа се управо код оних које су богословски кораци из Крке одвели путем монаштва до епископског трона. Зато се Крки, као мајци, увек с посебном љубављу и враћају, истакао је епископ бихаћко-петровачки Сергије.

– Што је човек старији некако се више враћа мајци. Манастир Крка је мајка, не само нама који смо завршили богословију овде, већ и свима онима који су у Далмацији и који долазе овде. Историјски гледано, прошло је више од четири века како је ово училиште основано, и то управо из манастира Рмањ из којег ја долазим као епископ и који ове године прославља свој јубилеј 580 година постојања. Радујем се сваком доласку на ово место, највише као ученик, а не као владика. Ученик који се нада сусрету са својим некадашњим учитељима, професорима, али и са сећањем на оне који су се упокојили, посебно митрополита Николаја блажене успомене, професора Љубинка Видаковићаигумана крчког Нектарија и многих других. Са владиком Лонгином, који је сада у Америци, често причам о Крки, богословији и свим оним данима и догађајима који су обележили наше године овде проведене. Била су то изазовна времена. У богословију сам као ђак дошао 1990. године. Годину дана након тога је почео рат, а пет година касније, након што смо завршили школу и отишли својим кућама, десила се „Олуја” и богословија је доживела судбину свог православног народа. Од 1999. године поново сам наставио своје доласке овде, и као монах манастира Рмањ, а касније и као епископ, како бих подржао и ове ученике, ђаке и народ који живи овде – истакао је епископ бихаћко-петровачки Сергије.

Он је нагласио и да је ђака у крчкој богословији из године у годину све мање, али да је то случај и у осталим богословијама СПЦ, те да је задатак епископа да се побрину да та ситуација буде боља, посебно када се ради о Крки која је, као што је рекао, стратешки важна у очувању идентитета  српског народа и цркве у овим крајевима.

Опстанак најстаријег православног училишта при манастиру Крка, важно је на само за Далмацију, већ и за читаву цркву и народ православни, а то је задатак и свим епископима да у будућности подрже њен рад и опстанак у овим крајевима, поручио је и епископ ваљевски Исихије.

– Моја порука са овог места је управо јеванђеоска, да се сви трудимо да живимо у љубави и врлини. Опстанак овог светог училишта је од изузетне важности за сав народ православни који овде живи, али је исто тако значајан и за читаву нашу цркву. Знамо да је кроз читаву историју нашу одавде долазио велики број богослова, духовника, и зато је задатак свих нас да на свом пољу, уложимо напор да се та традиција настави и у будућности. Сви ми Далмацију осећамо као део наше баштине, увек јој се враћамо са радошћу и увек се овде осећамо међу својима – поручио је епископ ваљевски Исихије.

Након свете литургије поводом празника и славе школе, уследио је богат културно-уметнички програм који су осмислили и извели крчки богослови заједно са својим професорима.

Богословију Света три Јерарха 1615. године основао је митрополит дабробосански Теодор. У њеним учионицама данас богословско знање стиче око тридесет ђака, а молитва Господу узноси да тако буде и у долазеће векове.

Извор: срби.HR

Нема коментара

Напишите коментар