Након 25 година од Олује желе само да посмртне остатке својих страдалих достојно сахране

У Цркви Светог Марка у организацији Удружења породица несталих и погинулих Суза одржан је пoмен страдалим Србима у злочиначкој акцији Олуја када је из Хрватске протјерано више од 220.000 Срба, убијено 1.870, a 770 лица се још увијек воде као нестали.

Прошло је 25 година од Олује, а жртве се у широј јавности углавном помињу само на данашњи дан. Драгана Ђукић предсједница Удружења породица несталих  и погинулих Суза, заједно са осталим члановима Удружења и њиховим породицама се труди током цијеле године да се злочини Олује никада не забораве.

– То је ствар кућног васпитања, у кругу породице се учи шта је Олуја била за српски народ и никада се то не може заборавити.

Колинда Грабар Китаровић и Александар Вучић су разговарали 2018. године, када је питање несталих подигнуто на највиши ниво.

– Породице су тада добиле нову наду, али нажалост од тада све стоји. Ове године није била ниједна ексхумација и идентификација, нама као породицама остаје још само нада.

Не надају се више да ће своје ближње пронаћи живе, али се надају да ће бар имати прилику да их достојно сахране. Сада се дијеле на оне који, колико год то страшно звучало, су имали срећу да добију посмртне остатке чланова своје породице и на људе који још живе у неизвјесности.

– Након четврт вијека је јако тужно и незамисливо да у 21. вијеку када говоримо да је питање несталих хуманитарно питање, да породица нема право да добије посмртне остатке. Они послије свега само то желе, да добију посмртне остатке и на тај начин им враћају достојанство, сахрањујући их на начин достојан човјека.

Били су спремни још 1996. године да сједну са породицама несталих Хрвата за сто и нађу рјешење добро за све, рјешење за ово хуманитарно питање.

– До тога није дошло, политика се умијешала, цијели процес се развлачи. Ако нема посмртних остатака нема ни злочина. Ми јесмо за то да се свакој жртви укаже поштовање, али нисмо за славље – рекла је Драгана Ђукић.

Помену је присуствовао и предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта који је истакао да се треба активно борити у међународној заједници да се забрани обиљежавање злочиначке акције „Олуја“ у Книну јер је питању проусташки догађај.

– У Книну се сваког 5. августа слави протјеривање и убијање Срба, отимање, пљачкање и уништавање српске имовине,  величају ратни злочинци Фрањо Туђман, Анте Готовина и многи други, негирају и прешућују српске жртве, шири мржња и подстиче насиље према преосталим Србима, промовише и рехабилитује и промовише усташтво и усташки симболи – рекао је Линта што доводи до закључка да наведене и многе друге чињенице потврђују да је темељ данашње Хрватске злогласна и геноцидна НДХ и да је акција „Олуја“ удружени злочиначки подухват и наставак усташких операција из времена Другог свјетског рата чији је циљ био потпуно уништење српског народа.

– Један од предуслова да се хрватски народ суочи са својом геноцидном и усташком прошлошћу јесте да се Хрватској забрани обиљежавање злочиначке акције „Олуја“.  Јасно је да данашња Хрватска није способна да буде модерна држава у којој се поштују темељне вриједности данашњег свијета и да због тога постаје све више фактор немира и нестабиности у региону.

Помену су присуствовали представници завичајних удружења, Крајишке омладине, комесар за избјеглице и миграције Србије Владимир Цуцић, историчар др Милан Гулић, Драган Пјевач…

Након парастоса положено је цвијеће на споменик страдалима у ратовима деведесетих.

Новинар Српског кола

Драгана Бокун

Нема коментара

Напишите коментар