Свети пророк Илија прослављен и у истоименом храму у Грмовцу

У насељу Грмовац 2. августа обиљежена је храмовна слава Свети пророк Илија.

Светом литургијом началствовао је архијерејски намјесник земунско-новобеоградски протојереј-ставрофор Божо Бакајлић уз саслужење архијерејског намјесника подунавског протојереја-ставрофора Гавре Милановића, протојереја Милана Алимпића старјешине Храма Св. Николаја у Добановцима и ђакона Светогора Сандића из Нове Пазове.

Овогодишњи кум славе био је  Валентино Поповић предсједник Удружења грађана Грмовац, а кумство за наредну годину преузела је госпођа Миленка Татић из Грмовца.

Грмовац се налази у близини Добановаца, поред ауто-пута за Загреб, на двадесет километара од Београда. Мјесна заједница којој насеље припада су Угриновци, пошта Добановци, а спада под надлежност општине Земун. Спада у једно од већих избјегличких насеља.

Након ломљења славског колача присутном вјерном народу обратио се протојереј-ставрофор Гавро Милановић поручивши да нас је сам Господ сазвао у овај свети храм, поручујући нам тиме гдје треба да је наше срце.

– Није најважније данас да свој ум и биће оптеретимо бригама, а пажњу усмјеримо на свакодневицу овога живота и проблеме нашега времена јер Христос је ванвременски и нема много проблема и тјескобе која није решива. Ево вас сада сабраних овдје, оставили сте своје свакодневне бриге, дошли сте да би се овдје напајали красотом и љепотом ријечи, ликом, дјелом и самим Христом Господом.

Божја је брига вјечна за живота, Бог је људима који су круна његове љубави дао такву отаџбину, гдје нема плача и туге.

– Свети Илија човјек Старог завјета живи у срцима нашим. И ко се данас од нас у светоме храму и они који нису данас са нама није обратио Светом Илији за помоћ? Свети Илија тражи и моли за свакога од нас – поручује протојереј-ставрофор Гавро Милановић.

Отац Гавро позвао је све вјернике да у овим тешким временима, буду савјесни и одговорни, да чувају своје здравље као и здравље својих ближњих.

– Свети Илија дај нам вјеру чудотворну да се кроз тебе обратимо Богу и стекнемо милост!

Отац Милановић је честитао Валентину Поповићу и његовој породици и захвалио се на великој бризи и љубави коју су приносили Господу на дар.

– Дао Бог да увијек имаш такву енергију и љубав према ближњима – рекао је протојереј ставрофор Гавро Милановић и честитао Миленки Татић која је преузела кумство.

Миланка Татић сада живи у Грмовцу, а родом је из Горње Бочиње код Маглаја, БиХ.

Валентино Поповић у Грмовац је дошао из Далмације из Шибеника, предсједник је Удружења грађана Грмовац и врло активан у друштвеном и црквеном животу овог насеља.

– У овом тренутку градимо парохијски дом, успјели смо прву фазу да завршимо, сада слиједи покривање и затварање парохијског дома. Ако Бог да потрудићемо се да се у скорије вријеме ослика унутрашњост цркве, па бих овом приликом и апеловао на све људе који су у могућности да донирају средства како би се покренуло фрескописање нашег храма.

Литургији су присуствовали поред старијих вјерника и многобројни млади људи, дјеца. Могло се видјети да је овај храм мјесто окупљања и сабирања.

– Црквена заједница у Грмовцу на челу са јерејем Владимиром Милановићем направила је прави потез када је младе укључила у црквени хор, успјели смо да активирамо омладину из Грмовца путем различитих активности које нису везане искључиво за црквени живот, него за ширу заједницу. Наш парох заиста има разумијевања за све потребе младих људи, не запостављајући потребе старијих суграђана који живе у Грмовцу – рекао је Поповић.

И парох грмовачки Владимир Милановић је изразио задовољство пуним храмом.

– Како на недјељним и празничним светим литургијама тако и на светој литургији поводом храмовне славе присуствовао је велики број вјерника трудећи се да се придржавају прописаних мјера због новонастале епидемиолошке ситуације. Иако су како грмовчани, тако и сви људи из околних мјеста навикли да се дан храмовне и сеоске славе у Грмовцу Светог пророка Илије поред литургије обиљежи и великим народним сабором, ове године је због епидемиолошке ситуације у нашој земљи народни сабор изостао, али су вјерници у једнако великом броју присуствовали литургији – рекао нам је парох Владимир Милановић, додавши да се у Грмовацу и даље боре са многим потешкоћама, а приоритет је рјешавање имовинско- правних питања, што би поспијешило и убрзало развој насеља.

У Грмовцу су Светог пророка Илију прославили и чланови Завичајног клуба Кордунаша из Београда.

Текст и фото: Драгана Бокун

 

 

 

Нема коментара

Напишите коментар