Завичајни клуб Кордунаша обиљежио славу у Храму Светог пророка Илије у Грмовцу

У недјељу, 2. августа неколико чланова УО ЗКК присуствовало је литургији након чега су сјекли славски колач. Нажалост, због новонастале ситуације изазване корона вирусом и наложеним мјерама, Кордунаши се нису масовније окупили, и надају се да ће сљедеће године бити прилике за нека масовнија дружења.

Како је храм у Грмовцу посвећен Светом Илији, те се у Грмовцу обиљежава и храмовна слава светом литургијом началствовао је архијерејски намјесник земунско-новобеоградски протојереј-ставрофор Божо Бакајлић уз саслужење архијерејског намјесника подунавског протојереја-ставрофора Гавре Милановића, протојереја Милана Алимпића старјешине Храма Св. Николаја у Добановцима и ђакона Светогора Сандића из Нове Пазове.

Поред бесједе протојереја-ставрофора Гавре Милановића присутнима се обратио и протојереј-ставрофор Божо Бакајлић.

– Ми смо се у Грмовцу сабрали са свих страна, нисмо својом вољом отишли са својих огњишта, други су то хтјели. Слава Богу нашло се и под овом капом небеском мјесто за оне који су изгубили своје домове, своју браћу, свој завичај. Међу њима су и наши Кордунаши који данас овдје прослављају славу Удружења.

– Био сам свештеник у Канади дуго година и тамо су Кордунаши имали весела окупљања. Лијепо је то да се дружите и одржавате вашу традицију одакле сте дошли. Традиција је заснована на вјери православној, ко се држи традиције и своје вјере никада неће да изгуби у животу оно што му је најважније – рекао је Бакајлић.

Након литургије, Кордунаши су имали свечани ручак у Ресторану Топлице у Батајници.

Предсједник Завичајног клуба Кордунаша Слободан Шарац се захвалио свима који су присуствовали слави у овим тешким временима.

– Захваљујем се и онима који нису дошли из оправданих разлога. Свима вам желим добро здравље као и вашим породицама – рекао је Шарац и додао да се нада да ће ускоро да прође епидемија  изазвана корона вирусом и Завичајни клуб Кордунаша несметано наставио са својим активностима.

Из Управног одбора ЗКК су нам рекли да су предвидјели многе активности ове године, акције, као и обиласке Кордунаша који живе ван Београда, али су нажалост спријечени због новонастале ситуције.

Текст и фото: Драгана Бокун

 

 

Нема коментара

Напишите коментар