АКТУЕЛНО:

Наковчани прославили своју храмовну и славу села

У НАКОВУ САДРЖАЈНО БОГАТ ДАН НА ВИДОВДАН

 

Манифестација поводом обележавања храмовне и сеоске славе Светог кнез Лазара – Видовдан   одржана је у Накови од 27. до 29. јуна уз богат културни, спортски и забавни програм. На празничном дану Видовдану, у црквеном храму литургијом  начелствовао Његово Високопреосвештенство Митрополит банатски Никанор. Саслуживали су протојереј Душан Васић, протојереј Бобан Петровић, протонамесник Славко Јовановић, јереј Милан Петровић, јереј Симеон Васић и јереј Живан Васић, који је и и старешина наковачке Лзарице. Лепота овог литургијског чина је и та што су је саслуживала три свештена лица из породице Васић – наковачи свештеник Живан, његов отац  Душан и рођени брат Симеон. Иначе, поп Живан је девето колено свештенства у породици  Васић из Црепаје

 

–    У кратком периоду, за годину дана наших храмовних радова, много је урађено. Завршен  је мозаик Исуса Христа са четири анђела у куполи и мозик цара Лазара и царице Милице изнад улазних врата храма. Такође потпуно су осликане купола и сводови цркве. Добили смо нови полијелеј, а за служење литургија дароване су нам  две грчке и три руске одежде, прибор за причест болесних, кадионица и круне за венчања. Иза ових добротворних корака су три велика донатора храма – Милан Маљковић, Никола Љубоја и Сандра Дринчић. Оно што је занимљиво је да не живе у Накову, већ су у иностранству, Новом Саду и Београду. Обзиром да су рођени или одрастали и живели у Накову, нису заборавили ни своје село, ни свој храм и што је најбитније утемељени су у својој вери – вери православној. Чим сам почео да службујем у Накову, почео сам да се зближавам са мојим парохијанима. За једног свештеника посебно је значајан тај  духовни део, да долазе деца и млади, да је јако лепа сарадња са нашим Куд Извором.  У свакој  акцији и њеној реализацији на добро храма, присутни су мештани, свих узрастних категорија. – рекао је Живан Васић, старешина наковачке Лазарице. Такође је напоменуо да су санирани сви проблеми око влаге и да ће у  наредним данима почети радови обновљања  постојеће оштећене стазе око храма. У плану  је да до наредне године, за јубиларних 20 година,  црква Светог кнеза Лазара буде потпуно  осликана, сви планирани радови завршрни. Баш онако како и доликује

Међу онима који су цркву у Накову даривали је и наковачки свештеник Живан Васић са супругом Саром Васић. Поклонили су икону Светог кнеза Лазара коју је осликала попадија Сара.

Трпезу љубави је организовао Никола Љубоја, овогодишњи кум храма, а кумство је предао Божи Брканлићу из Накова и Милану Кајтезу из Банатског Великог Села.

 

ПАСУЉИЈАДА

Видовданске дане у Накову обогатило је и традиционално такмичење у кувању пасуља у организацији Добровољног ватрогасног друштва Наково. Међу тридесетак  екипа учесника, није био лако одлучити се за победника, тако кажу они који су дегустирали укусне порције.

Победник ове најукусније кулинарске манифестације били су ватрогасци из Борова. Кували су  Зоран Бећановић, градоначелник  и Мирољуб Младеновић, председник удружења ватрогасаца.  Друго место освојила је женска кулинарска екипа из Румуније. Међу онима са најукусније припремљеним пасуљем била је и „Н центар“, екипа домаћина из Накова, која је освојила треће место.Сачињавали су је Славко Иветић, Драган Васиљевић и Миодраг Ненадић.

 

ЛОВЦИ

Наковачки ловци били су најуспешнији у пуцању глинених голубова , на такмичењу које је организовано  у склопу Видовданске манифестације. Најуспешнији ловац такмичења био је Бранислав Радак из Накова.  Друго место освојило је Ловачко удруење из Банатског Великог Села. Бронзано одличје припало је ловцима из Нових Козараца. Ловачко удружење из Накова има 37 чланова. Ловци  – домаћини посебну захвалност исказали су кикиндским „Совама“, који су и овог пута као и много пута пре, Наковчанима помогли у организацији такмичења. Ловци из Накова напомињу да су већ спремни за такмичење код комшија из Банатског Великог Села које ће се одржати на Крајишком Вишебоју. Након тога следе надметања код Козарчана и Рускоселаца за њихов дан села. У календару Наковачких ловаца је и такмичење за Дане лудаје у Кикинди

 

 

РИБОЛОВЦИ

 

Удружење спортских риболоваца Наково својим учешћем обогатили су програм    наковачких свечарских дана. Успешно су организовали спортско хватање риба које није било такмичарског карактера. Ове године предност су дали аласким дружењима са колегама које су дошле из Кикинде,Клека, Румуније…. Иначе, наковачки риболовци су у претходним годинама имали успешно организована рибарска такмичења, у којима ухвааћену рибу враћају у воду.У разговорун са њима сазнајемо да су посебно поносни јер је на простору негдашње депоније „никло“ језеро на око два хектара водене површине и спортско рекреациони простор под отвореним небом.

АЈМО ЗАИГРАТИ АЈМО ДЕ

Неуморни у разиграности и распеваности били су чланови Културно уметничког друштва Извор из Накова на 14. успешно организованом Међународном фестивалу фолклора „Ајмо заиграти, ајмо де“. Међу гостима били су Културно уметничка друштва „Мира Лукач“ из Дрвара, „Царза“ из Апатина, „Исидор Бајић“ из Шајкаша и „Коло“ из Меленаца. Ове године наковачки Извораши прославили сундве деценије успешног рада друштва у које су уткали љубав и лепоту својих играчких корака.

 

                                                        ТАТЈАНА РАЂЕНОВИЋ, НОВИНАРКА СРПСКОГ КОЛА

Нема коментара

Напишите коментар