АКТУЕЛНО:

Нaродни посланик Миодраг Линта посјетио избјегличко насеље у Овчи и разговарао са породицама

Удружење „Егзодус деведесетих“ организовало је 4. jуна јавну трибину у избјегличком насељу у Овчи, поред Борада, гдје се недавно 235 породица уселило у своје станове које су добили у оквиру трећег потпројекта Регионалног стамбеног програма.

Гост трибине на којој се говорило о проблемима ових породица и уопште избјеглих и протјераних лица из Хрватске и Федерације БиХ, био је предсједник Одбора за дијаспору и Србе у региону у Скупштини Србије Миодраг Линта.

Након обиласка насеља предсједник Удружења „Егзодус 90-их“ Вукашин Тишма отворио је трибину изразивши захвалност Линти на ангажовању, иницијативи и помоћи око убрзавања процеса усељења избјегличких породица у своје станове.

На самом почетку народни посланик Миодраг Линта нагласио је важност овакве трибине гдје се могу размјенити мишљења и сагледати могућности рјешавања бројних проблема са којима се избјеглице сусрећу.

„Најважније је да сте се уселили у своје станове и да сте свој на своме. Знам да има још проблема са којима се суочавате у насељу и управо због тога сам вам на располагању да чујем који су то проблеми, да дате сугестије, приједлоге и да кажете своје мишљење како бисмо покушали заједно да упутимо дописе Граду Београду и на тај начин да покушамо да подстакнемо да се што већи број проблема ријеши у што краћем року“, рекао је Линта.

На трибини грађани су се углавном јављали са питањима везано за откуп станова добијених регионалним стамбеним програмом, као и са питањима ратног стажа за борце у бившој Републици Српској Крајини који им није признат од априла-маја 1992. године до краја рата. Такође становници овог насеља упознали су Линту и са другим проблемима, попут непостојања аутобуске линије до града, непостојање лежећих полицајаца на улици због дјеце на путу до школе, као о одраслих особа, затим питања око могућности доградње настрешица изнад балкона због обилних падавина , хитна потреба изградње крова на зградама 4, 4а и 4в, непостојање продавнице у близини насеља, као и непостојање примарне здравствене заштите у насељу, итд.

Када је у питању најважнији проблем, а то је откуп станова, Линта је објаснио да је питање откупа регулисано Законом о избјеглицама који је Скупштина Србије донијела маја 2010.године и да је он још тада покушао указати на недостатке тог закона, али без успјеха.

„По том закону процјену тржишне вриједности станова врше општинске односно градске пореске управе . Важно је да станари насеља пошаљу допис Граду Београду у коме ће се нагласити да је важно да пореска управа што реалније процјени тржишну цијену и да ви као избјегличке породице од те цијене плаћате 50 посто. На том допису треба да се потпишу сви предсједници кућних савјета и након тога да се тражи пријем код градоначеника коме треба и усмено и писмено све проблеме насеља навести такстативно“, подвукао је Линта.

Говорећи о проблему непризнавања ратног стажа борцима у рату у РСК, Линта је навео да се он у Скупштини Србији као народни посланик залаже за да се за око 50 хиљада крајишких бораца призна ратни стаж за читаво вријеме рата у двоструком трајању.

„Припадници Војске Републике Српске Крајине су једина категорија бораца на простору бивше Југославије којима није признат ратни стаж у цјелости. То је дискриминација. Ја покушавам двије године да апелујем и као посланик на Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања да се у новом закону који је у припреми ратни стаж призна за 50 хиљада бораца у двоструком трајању. Тај стаж је признат крајишким официрима, односно командантима бригада, корпуса, члановима Главног стажа и итд. Мада морам рећи да до сада нисам наишао на разумјевање“, закључио је Линта.

Према препоруци народног посланика Миодрага Линте, у закључку трибине предсједник Удружења „Егзодус деведесетих “ Вукашин Тишма предложио је да се формира радна група од 7,8 чланова, која ће преузети иницијативу око дописа и обраћања Граду Београду са захтјевима за брзо ријешавање низа стамбених проблема избјеглица у новоизграђеном насељу у Овчи.

Информативна служба
Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар