Линта: Србија има моралну обавезу да Крајишницима призна право на ратни стаж за читаво вријеме рата

Миодраг Линта једини је од 250 посланика у Скупштини Србије који се већ годинама бори и залаже у Скупштини Србије да се бившим припадницима војске и полиције Републике Српске Крајине призна ратни стаж у двоструком трајању, а крајишким инвалидима и породицама палих бораца да се не укидају стечена права.

 

ПОСЛАНИЧКО ПИТАЊЕ – НОВЕМБАР 2016:

БОРЦИ из Крајине осјећају се дискриминисано


Линта је тим поводом први пут упутио посланичко питање 15. новембра 2016. године. Он се тада обратио Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и осврнуо на Нацрт закона о правима бораца, војних инвалида, цивилних инвалида рата и породица палих бораца који је предложен још крајем 2014. године.

– Кључна замјерка крајишких бораца јесте да нацртом закона није предвиђено право на признање ратног стажа у двоструком трајању послије 27. априла 1992. године, дакле када је основана Савезна Република Југославија. То је велики проблем јер се Крајишници због оваквог нацрта закона осјећају дискриминисано. Они сматрају да су се часно борили за своја огњишта и за СФРЈ, Савезну Републику Југославију и Републику Србију – рекао је тада Линта.

Тадашњи државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Драган Поповић послао је 2. децембра 2016. године допис народном посланику Миодрагу Линти у коме је избјегао да одговори на конкретна питања.

– Чињенице које износите у вашем захтјеву, у суштини, представљају примједбе, приједлоге и сугестије у вези наведеног радног текста нацрта закона. Стога ће оне, као и примједбе, приједлози и сугестије других органа, удружења и појединаца бити достављене наведеној радној групи и бити разматране у изради коначног текста нацрта закона – навадено је у тексту који је потписао Драган Поповић, а факсимил одговора објављен је у 12. броју Српског кола.

 

АПРИЛ 2018:

Како је могуће да је ратни стаж признат официрима, а није крајишким борцима


Народни посланик Миодраг Линта обратио се опет 17. априла 2018. године у Скупштини Србије и још једанпут скренуо пажњу на проблем непризнатог ратног стажа што и даље изазива велико незадовољство припадника војске и полиције бивше Републике Српске Крајине.

– Мишљење тадашње радне групе изазвало је огорчење код протjераних Срба, јер сматрају да није у реду да буду једина категорија бораца на простору бивше Југославије којима није признат ратни стаж за вријеме читавог ратног периода – рекао је Линта. Он је напоменуо да је неправда и због тога што је ратни стаж у двоструком трајању признат само крајишким официрима (некадашњи активни официри ЈНА) који су били команданти бригада и корпуса војске Републике Српске Крајине.

– Крајишки борци постављају питање – с ким су ти команданти бригада и корпуса командовали, када је њима признат ратни стаж у двоструком трајању за читав ратни период, а није признат њима – рекао је Линта.

Он је апеловао на Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања да се у наредном периоду, кроз дијалог, дође до рjешења и да у новоме закону о правима бораца, ратних војних инвалида и породица палих бораца уђе и одредба да се крајишким борцима, а њих има преко 50 хиљада, призна ратни стаж у двоструком трајању за период 1991-1995. година.

 

МАЈ 2018:

Хрватска је ХВО признала као своју војску


По трећи пут, ово исто питање Миодраг Линта упутио је 4. маја 2018. године у Скупштини Србије, у присуству министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зорана Ђорђевића.

Линта је рекао да се из два разлога не слаже са појединцима који тврде „да не би било добро за Србију да се припадницима војске и полиције Републике Српске Крајине призна ратни стаж након 27. априла 1992. године, па све до краја рата“.

– Први разлог је што је свим активним официрима бивше ЈНА, који су били на руководећим позицијама на нивоу бригада, корпуса и Главног штаба Војске Републике Српске Крајине, признат ратни стаж у двоструком трајању – рекао је Линта.

Он је као други разлог навео примјер Хрватске, која је крајем прошле године усвојила нови закон о правима хрватских бранитеља у којима је у потпуности изједначила права припадника Хрватског вијећа одбране из БиХ са правима припадника Хрватске војске.
Линта је навео да је тим законом Хрватска признала Хрватско вијеће одбране из сусједне БиХ саставним дијелом своје војске, а уједно дала прилику свим припадници Хрватског вијећа одбране који до сада нису остварили своја права на породичну или инвалидску пензију, на основу уговора који постоји између Хрватске и БиХ, сада могу поднијети захтjев да им се признају права на породичну или инвалидску пензију.

– Србија има моралну обавезу да новим законом исправи вишедеценијску неправду и призна свим припадницима војске и полиције Републике Српске Крајине ратни стаж у периоду од 1991. до 1995. године – рекао је Линта.

Он је истакао да новим законом треба омогућити припадницима војске и полиције РСК, који та права нису остварили у претходном периоду, да поново могу поднијети захтjев уз одговарајуће доказе, да им се признају права ратних војних инвалида и друга права – закључио је своје излагање Миодраг Линта.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић, иако је читаво вријеме био у сали није реаговао на овај говор.

 

Министар најавио нови закон


Министар за рад Зоран Ђорђевић у јануару ове године је након састанка са представницима Удружења ратних војних инвалида из цијеле Србије рекао да Србија „заслужује да има закон који је по мјери оних који су се борили за њу, а неки и дали оно највриједније, своје животе”.

– Установићемо шта недостаје када су у питању бенефиције, а све у сврху да би нови закон био најбољи – рекао је том приликом министар Ђорђевић.

Нема коментара

Напишите коментар