Линта: Скандалозна и дискриминаторска али и очекивана одлука Уставног суда БиХ у вези Закона о земљишним књигама Федерације БиХ

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта оцјењује скандалозном и дискриминаторском али и очекиваном одлуку Уставног суда БиХ да су одредбе Закона о земљишним књигама Федерације БиХ у складу са Уставом БиХ и Европском конвенцијом о људским правима. Уставни суд БиХ овом одлуком је још једном потврдио да је, прије свега, политичка, а не правосудна институција, јер одлуке доноси не консензусом, већ то чине три странца и два Бошњака прегласавањем. Наведена одлука уперена је, прије свега, против пола милиона протјераних Срба са подручја Федерације БиХ, и у цјелини је против српског народа који је родом и поријеклом са тог подручја и који има имовину у Федерацији БиХ тј. куће, станове, пословне просторе, шуму, пољопривредно земљиште и др.

Линта истиче да се власници имовине у Федерацији БиХ, прије свега Срби, који не живе на том подручју не обавјештавају писменим путем да укњиже своју имовину у нове земљишње књиге, већ се јавни позиви општинских судова објављују у Службеном листу БиХ, Службеним новинама Федерације БиХ и два дневна листа у Сарајеву Дневни аваз и Вечерњи лист. Јасно је као дан да Срби који су расејани широм свијета не читају службена издања БиХ и ФБиХ и бошњачке дневне листове и да немају информације о пројекту регистрације имовине.  С друге стране у Републици Српској сваки грађанин без обзира на националност и мјесто становања се позива лично, тј. писменим путем на кућну адресу, да дође у просторије Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове и укњижи своју имовину. Дакле, Бошњаци и Хрвати који живе изван Републике Српске не морају да читају бањалучке дневне листове „Глас Српске“ или „Независне Новине“ или Службени гласник Републике Српске већ се позивају писмени путем да пријаве права на своју имовину.

Линта наглашава да је Уставни суд БиХ одлучујући о захтјеву 29 посланика Народне скупштине Републике Српске за оцјену уставности Закона о земљишним књигама Федерације БиХ, које се тичу информисања грађана о пријави своје имовине у нове земљишне књиге, утврдио да су спорне одредбе Закона о земљишним књигама ФБиХ у складу са одредбама Устава БиХ и Европске конвенције о људским правима.

Информативна служба
Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар