бити Србин у Далмацији

У манастиру Крка започело устоличење новоизабраног владике далматинског Никодима – ЛИНТА: Никад није било теже бити Србин у Далмацији!

Чин рукоположења новоизабраног епископа далматинског господина Никодима започео је у суботу 30. септембра у манастиру Крка у присуству Патријарха Иринеја, 13 епископа, бројног свештенства, монаштва и вјерног народа.

Свечаној литургији присуствовали су, између осталих, замјеник предсједника Одбора за дијаспору и Србе у региону у Скупштини Србије Миодраг Линта и замјеник директора Управе за сарадњу са црквом и вјерским заједницама Марко Николић.Миодраг Линта је рекао да у Далмацији никад није било лако нашем народу.

– Данас је чини се теже него икад бити Србин у Далмацији. Владика Фотије је у претходном веома тешком периоду одолио многим искушењима и као духовни пастир на овом простору оставио дубок траг. Многе цркве су обновљене што је допринијело бољој вези Епархије Далматинске са људима у дијаспори који сада све чешће користе прилику да се окупе у завичају – рекао је Линта и упутио честитке владици Никодиму на устоличењу у трон Епископа далматинских.

– Положај Срба у Далмацији и шире у Хрватској је веома тежак и они су фактички грађани другог реда. Главни разлози су дискриминација од стране власти и дијелу законодавства. У Хрватској не постоји стварна политичка воља да држава гарантује једнака права свим својим грађанима без обзира на националну и вјерску припадност. Због тога Србија има посебну обавезу да активном политиком помогне oпстанак преосталих Срба на свом вјековном подручју. Потребно је дефинисати дугорочни план помоћи и подршке нашем народу – рекао је Линта додајући да ће Срби у супротном постепено нестати.
– У последњих десетак година све већи је број Срба који се исељавају у Србију, а посебно у последњих 5-6 година због новог таласа усташтва – рекао је Линта напомињући да Србија има право на реципроцитет.
– Београд је омогућио улазак хрватског капитала у Србију. Зато је најприродније да сада инсистирамо да се омогући несметан улазак српског капитала у Хрватску и отварање српских фирми, посебно на крајишком подручју. На тај начин би се омогућило запошљавање српских повратника и покретање економског развоја крајишког подручја, што је један од предуслова за опстанак српског народа на овим просторима – закључио је Линта.
Досадашњи игуман манастира Крка, Никодим Косовић, замијениће на челу далматинске епархије Фотија Сладојевића, који је постављен за зворничко-тузланског епископа.

Изабрани Епископ далматински Никодим (Косовић) рођен је 15. априла 1981. године у Задру.

Основну школу је започео у Задру, наставља 1991. године у Бенковцу, а завршио 1995. године у Драгоцвету код Јагодине. Српску православну богословију у Сремским Карловцима уписује 1995. године, а петогодишње школовање у Карловачкој богословији завршава 2000. године.

У манастиру Крки је руком Епископа далматинског Фотија у чин јерођакона рукоположен 2001. године, а у чин јеромонаха године.

На Богословском факултету у Солуну дипломирао је 2009. године. По завршетку студија у Грчкој, одлази на постдипломске студије на Понтификални источни институт у Риму, гдје је 2012. године одбранио магистарску тезу из области канонског права на тему „Залог вјере у православној теологији и римокатоличкој теологији“. За архимандрита манастира Крка постављен је 2013. године.

Члан је Комисије за ревизију Устава Српске Православне Цркве Светог Архијерејског Сабора Српске Православне Цркве. На редовном засиједању Светог Архијерејског Сабора Српске Православне Цркве изабран је 24. маја 2017. године за Епископа далматинског.

Информативна служба
Савеза Срба из региона

(Да отворите слику у пуној величини кликните на њу)

[inpost_fancy thumb_width=“220″ thumb_height=“220″ thumb_margin_left=“10″ thumb_margin_bottom=“10″ thumb_border_radius=“2″ thumb_shadow=“0 1px 4px rgba(0, 0, 0, 0.2)“ id=““ random=“0″ group=“0″ border=““ show_in_popup=“0″ album_cover=““ album_cover_width=“220″ album_cover_height=“220″ popup_width=“800″ popup_max_height=“600″ popup_title=“Gallery“ type=“fancy“ sc_id=“sc1506163801353″]

Нема коментара

Напишите коментар