Наставак суђења генералу Савчићу; Свједочења се не тичу оптужнице

Читањем исказа двојице преминулих свједока у Суду БиХ настављен је поступак генералу Миломиру Савчићу, ратном команданту 65-тог заштитног моторизованог пука Главног штаба Војске Републике Српске.

Тужилаштво га терети за помагање у ратном злочину над Бошњацима у јулу 1995. године у Сребреници.

Иако представљени као „докази“ Тужилаштва и оптужнице, искази ни једном рјечју нису третирали генерала Савчића, ни Пук којим је командовао.

Потпуно беспредметно „свједочење“ – оцјена је одбране.

Треће је рочиште како Предраг Томић – тужилачки „ученик“ пензионера Ибре Булића, који је Србима исписивао оптужнице за Сребреницу – изводи доказе Тужилаштва.

Наизмјенично саслушава – припаднике Војске Републике Српске и тзв. Армије БиХ. Или ишчитава исказе преминулих.

И треће рочиште како – Томић не проналази „тражену“, а према свједоцима непостојећу, генералову „везу“ са трагичним догађајима око Сребренице.

У међувремену упокојени Максим Зекић у рату је био српски војник. Чувао српску територију у рубним подручјима према Сребреници.

Током саслушања сада већ далеке 2005. године у СИПИ, говорио је о свом избјегличком животном и ратном путу. И о ономе шта је видио или сазнао о јулским дешавањима око Сребренице.

На стадиону у Касаби 15. или 16. јула видио је „око 500 муслимана“. Чувало их је 30-ак војника.

Ни ријечју Зекић није споменуо 65. Заштитни моторизовани пук, нити његовог команданта. А није ни могао, јер је у то вријеме генерал Савчић десетинама километара удаљен од Касабе, Сребренице и Братунца.

Био је у рејону Жепе, са главнином батаљона. Бранио је Борике и незаштићена српска села од напада муслиманских војника.

И други свједок, такође преминули, муслимански војник, Савчића и Пук није спомињао.

Током саслушања, 2007. године тражио је мјере заштите. Захтјев постхумно испоштован.

У интерпретацији тужиоца Томића, свједок је 11. јула, из Сребренице кренуо пут Поточара. На том локалитету, док су му прилазили српски војници, без потешкоћа је дјеци скувао и пасуљ.

Који дан касније у колони аутобуса и камиона, са породицом и осталим муслиманским цивилима превезен је до Тишње.

Даље пут Кладња отишао пјешке. Успут је видио групе заробљених сународника. На двије локације – код фабрике „Цинкара“ и у Кравицама видио је и неколико тијела.

Није се чак, у ишчитаном исказу, изјаснио ни да ли су погинули били Срби или Муслимани – Бошњаци!

Све и да су свједоци у судници директно свједочили, одбрана генерала Савчића за њих не би имала нити једно питање.

– Ово рочиште данас било је потпуно беспредметно. И један и други свједок уопште нису свједочили на тему оптужнице и на тему три тачке оптужнице које генерала Савчића терете. Видјели сте кроз приговоре ове одбране да је и суд у једном дијелу интервенисао – изјавио је адвокат Дејан Богдановић.

Осим што је рочиште било беспредметно, открила је одбрана у судници и да је тужилац Томић један исказ неуобичајено „посудио“ из сасвим другог – Булићевог предмета.

„Одао“ га је број под којим су списи у Суду заведени.

– Правило је да се у кривичном поступку користе они докази који су прикупљени у оквиру тог кривичног поступка – истакао је Богдановић.

Главни хашки тужилац Серж Брамерц својевремено је потврдио да је, као високорангирани официр генерал Савчић био подвргнут детаљним провјерама.

У Хагу није откривена никаква сумња у његово незаконито војевање.

У Сарајеву, међутим, суђење са сумњивим примјесама, траје већ мјесецима.

Саслушана су тек четири свједока Тужилаштва, од најављених 97.

Наставак је заказан за 18. јануар.

Преузето са: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар