АКТУЕЛНО:

Српска листа освојила мандат у Градском вијећу Мостара

Дан послије избора у Мостару, првих послије 12 година, још нису познати резултати. За сада је сигурно да је заједничка српска листа освојила један мандат у Градској скупштини.

Током дана, из изборних штабова странака са хрватским и бошњачким предзанком, баратало се половичним односом гласова међу блоковима. У странкама окупљеним око ХНС, сумњају у изборну крађу. На основу бројних приговора, ЦИК је донио одлуку о поновном бројању гласова са 70 бирачких мјеста.

Улазак легитимног српског представника у Градско вијеће Мостара, чији ће глас морати да се чује, велики је успјех за српску заједницу у граду на Неретви.

– Желим да вјерујем да ће се уважавати и испоштовати, сигуран сам по први пут српска заједница заслужује да неко истински проговори о свим проблемима и интересима српске заједнице – рекао је Велибор Миливојевић, носилац листе „Остајте овдје-заједно за наш Мостар“.

Схватили су то и српски гласачи, којих је, према процјенама, на биралишта изишло више од 70 одсто. Миленко Миловић требало је да гласа у Новом Саду.

– Био сам пријављен да гласам, нисам добио позив, и одлучио сам да дођем. Мислим да је сваки глас важан – навео је Миловић.

– Хоћемо да се боримо за наше право у Мостару, да будемо препознатљив фактор на политичком плану, исто тако, за права која нам даје Устав и статут Града Мостара – додао је Младен Крњеушић, предсједник ГО СНСД Мостар.

Дан након избора, битка се води између хрватског и бошњачког блока странака. Странке са хрватским предзанком износе тврдње о изборној крађи. Сумњају да у прилог томе иду споро пребројавање и штури подаци из ЦИК.

– То заиста показује да се тамо нешто муља, а постоје подаци да је пар хиљада гласова, гласача који су гласали за Хрвате, пребачено бошњачким политичким странкама, преко ноћи, што требају одрадити институције – поручио је Зоран Крешић, новинар.

Ријеч је, тврди Крешић, о изборним подручјима Југ и Запад. Ипак, први човјек ХДЗ БиХ увјерен је да ће ХДЗ бити најбројнија странка у Градском вијећу Мостара.

– Вјерујем да ћемо моћи наћи партнере с којим можемо наћи двотрећинску већину, а свакако заштитити интересе хрватског народа натполовичном већином у Градском вијећу – истакао је Драган Човић, предсједник ХДЗ БиХ.

Из странака око СДА и Бх блока, кажу да су процјене нису тачне. Наводним тврдњама о крађама жели се оправдати неуспјех изборне тактике. Увјерени су да ће у Градском вијећу имати осамнаест гласова, према шеснаест хрватских. Ипак, још није потврђено хоће ли СДП одржати ријеч да неће коалирати са СДА.

– И у тој ситуацији ако не желе да буду дио дио већине, када се буде одлучивало о буџету, урбанистичким плановима, они нису ни опција која може угрозити двотрећинску већину – истакао је Ахмед Џубур, предсједник Кантоналног одбора ДФ, Коалиција „Заједно за Мостар“.

– Немогуће је рачунати било какву коалицију која неће укључивати ХДЗ и СДА блок, то је сигурно, ако ће се наћи с њима, то је питање – навео је Зоран крешић, новинар-аналитичар.

Џубур је рекао да ће свој став СДП и Наша странка морати изнијети када буду гласали за градоналеника. На то ће се, сигурно је, дуго чекати.

За то вријеме, у заједничкој српској листи „Остајте овдје-заједно за наш Мостар“, са, за сада, једним одборником, не размишљају о опредјељивању.

Приоритет ће бити понуђени програми. Локални избори у Мостару, за Србе, кажу, могу послужити као оријентир за опште изборе, за двије године.

Преузето са: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар