АКТУЕЛНО:

Наступом најмлађих вуковарска „Слога“ наставила прославу стогодишњице

Родна кућа Лавослава Ружичке у центру Вуковара угостила је најмлађе фолклораше из околине у оквиру Фестивала младих и манифестације Међународни сусрет дечијих фолклорних група коју организује Културно-уметничко друштво „Слога“. Сусрет је одржан четвртог октобра, а била је ово прилика да деца након дуже паузе узроковане пандемијом коронавируса напокон наступе пред публиком која је салу испунила у оној мери колико је то било дозвољено уз поштовање физичког размака.

– Хтели смо да позовемо и друштва из Србије и Босне и Херцеговине, али је било немогуће због ситуације са границама. Окренули смо се домаћим снагама, а циљ нам је сви прикажемо шта је оно што наши најмлађи раде. Сви имамо проблем са бројем те најмлађе деце и можда ћемо их на овај начин анимирати да нам се прикључе. Све што радимо, радимо због очувања традиције, културе и српског фолклора, а ко ће све то једног дана наследити ако не управо ти наши најмлађи – истиче председник КУД-а „Слога“ Бранислав Бијелић и додаје да ово друштво тренутно има 17 деце најмлађег узраста односно од првог до петог разреда основних школа.

Овим програмом, који се организује под покровитељством Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова Републике Србије,  и КУД „Слога“ вратио се својим редовним активностима након летње паузе и након пролећног заустављања свих програма, па тако и културних. Ово је година и када ово друштво обележава стогодишњицу постојања, а и деца су једва дочекала наступ у свом граду.

– Нисам сигуран колико су спремни због велике паузе, али знам да су веома жељни наступа. Није се радило четири или пет месеци, а поново смо кренули са пробама почетком септембра. Сви они то јако пуно воле, а и ако направе по неку ситну грешку не треба им замерити. Мали су, али желе да буду велики и да се покажу у најбољем светлу – говори Бранислав Бијелић.

Слогина деца наступила су на крају Фестивала младих, а пре њих публика је имала прилику да погледа још четири фолклорна друштва која су представили њихови најмлађи чланови. Манифестацију су отворили чланови КУД-а „Бекрија“ из Негославаца Сплетом дечијих игара. Програм је настављен украјинским песмама најмлађих чланова групе „Сонечко“ која делује при Украјинско просветном друштву „Иван Франко“ из Вуковара. Од локалних друштава српску културу приказали су и КУД „Младост“ из Трпиње те „Бранислав Нушић“ из Борова. Међународном карактеру манифестације допринела су и деца из Ромског ресурсног центра из Дарде. „Ромске игре“ аутора и водитеља дечије групе Јовице Радосављевића посебно су одушевиле публику која је гостима из Барање поклонила можда и највећи аплауз вечери.

– Нама је част и задовољство што смо вечерас ту. Већини наше деце ово је први наступ ове године ван Дарде и много су се радовали што овде долазе. Дошли смо са мањим бројем деце најмлађе и средње групе, а иначе имамо шездесетак активних чланова у свим секцијама. Ромски ресурсни центар има више активности са којима се бави, а када је у питању ромски фолклорни аматеризам ту смо можда и најјачи у Хрватској – каже Јовица Радосављевић.

Програм у Ружичкиној кући трајао је нешто више од сат времена, а на крају су свим друштвима подељене захвалнице и пригодни поклони за учешће на овој манифестацији. КУД „Слога“ са овим програмом наставља прославу стогодишњице постојања и рада, а за ову годину заказана је и свечана академија на којој ће бити испричана историја овог, данас јединог српског фолклорног друштва на подручју града Вуковара.

Извор: srbi.hr

Нема коментара

Напишите коментар