АКТУЕЛНО:

Неопходно је очувати наставу на матерњем језику

Поводом међународног дана матерњег језика у Вуковару је одржана трибина о проблемима у настави на српском језику.

Програм посвећен Међународном дану матерњег језика, Огранак Вукове задужбине у Вуковару одржава сваке године од свог оснивања, а теме су углавном везане за српски језик и књижевност. Последњи пут, програм је био посвећен настави на српском језику и писму, односно о проблемима у пракси.

– Будући да ми имамо школе које изводе наставу на српском језику и ћириличном писму, тзв. модел А, матерњи језик је свакодневна тема те наставе јер се на матерњем језику изводи настава по националним курикулумима Републике Хрватске. Тако смо овде окупили један тим, професоре различитих предмета, географије, историје, веронауке, српског језика, који раде у разредној настави, који су стручни сарадници – библиотекари, да нам кажу своја искуства, своје проблеме и како они мисле да могу да ту наставу побољшају, односно да дамо нешто што ће заједници бити корисно – истакла је председница огранка Вукове задужбине у Вуковару и професор српског језика и књижевности у вуковарској Гимназији Љиљана Бајац Николић.

Сама дискусија, која је одржана у просторијама Српског културног центра, као и њени учесници, била је посвећена настави на српском језику са посебним нагласком на националну групу предмета.

– Колико има проблема сведочи и чињеница да је ова дискусија трајала два и по сата, што је, у неку руку, лоше јер видимо колико има проблема, али са друге стране је и добро јер видимо колико нам је стало да те проблеме решимо, колико људи се укључује у дискусију. Све нас то некако емоционално погађа и као припаднике српске заједнице, али пре свега као некога ко мора да се бори и за своје радно место. Нама професорима је та борба за наше школе двострука, јер се у исто време боримо за опстанак наше заједнице, али и за опстанак наших радних места – каже Бајац Николић.

Мање проблема него раније

На трибини су поред Љиљане Бајац Николић, која је уједно била и модератор ове трибине, учествовали и Зоран ЈакшићНовица ГајићБојан ЛазићЈелица ОбућинаСлађана Миљешић Ћићић, јереј Вукашин Цветојевић и Милица Лазић.

– Трибина и те како има смисла, али загребали смо само делић проблема. Међутим, ја радим већ 15 година у настави и да сте ме пре 10 или 15 година питали о проблемима сигурно бих набројала више него данас. Ја радим у средини где је јаснија етничка слика становништва и наравно где је лакше радити на културном и националном идентитету и не сусрећем се са проблемима са којима се сусрећу колеге из градских школа. Ми смо на овој трибини сведочили и емоцијама које су присутне поготово код колега из градских школа у којима се настава одвија и на српском и на хрватском језику и нажалост ту увек долази и до одређених проблема – нагласила је учитељица српског језика у Основној школи Маркушица Јелица Обућина.

– Јако је занимљива ова трибина јер, иако радим дуго у настави, некако не размишљам које су пратеће ствари које нам се свакодневно дешавају и на које требамо да обратимо мало више пажње. Закључак који сам дао и на трибини је управо та некаква наша заједничка сарадња и мало више размене искустава. Мислим да је сарадња колега у некој опуштеној атмосфери далеко квалитетнија и далеко боља у односу на неку формалну ситуацију. Управо у том правцу и размишљам да је можда некако и најважније да смо се ми данас неформално окупили, а опет причали о врло формалним и врло важним стварима. Други сегмент је тај да мало нас верује у то, истински и дубински, колико је богатство и вредност слушања и учења у настави на српском језику и писму. Један народ богате културе, богате историје и богат по много чему има законску могућност да то преноси на најмлађе генерације. Управо је то оно што би сви наши суграђани требали да схвате и да знају да је то у ствари једно велико богатство и велика вредност коју ми морамо неговати и пласирати је све више у јавност до оног обичног и најмањег човека који треба да схвати да његово дете неће морати много више да учи, него много више да научи и да ће након завршене и основне и средње школе имати и могућност да настави школовање тамо где жели – напоменуо је професор географије у Основној школи „Драгутин Тадијановић“ у Вуковару и водитељ актива наставника географије и историје у настави на српском језику и писму Новица Гајић.

Поред самих учесника овога скупа у дискусији је учествовала и публика која је имала прилику да изрази став из властитог угла. Огранак Вукове задужбине у Вуковару у наредном периоду планира низ активности са стављањем акцента на школе у којима се настава одвија на српском језику и писму.

Извор: срби.HR

Нема коментара

Напишите коментар