АКТУЕЛНО:

Несвакидашњим наступом одушевили публику у Кистањама

У кистањском Дому културе одржан једноипочасовни концерт браће Ратка и Радише Теофиловић који су својом јединственом и ванвременском интерпретацијом музичке културне баштине Балкана разгалили срца бројних Далматинаца пристиглих у Кистање из Книна, Скрадина, Шибеника и Задра.

Српски вокални дуо, близанци анђеоских гласова, како их струка често описује, јединствени извођачи српске и балканске вокалне музике, магични двојац са двогласјем на светском гласу како их медији често представљају или, укратко, браћа Ратко и Радиша Теофиловић, све постојеће епитете овог викенда оправдали су својим наступом у препуном Дому културе у Кистањама.

Био је то јединствен и несвакидашњи доживљај, не само за присталице етно звука и традиционалних композиција утканих у богато културно наслеђе овог дела Европе, већ за свакога ко је те вечери наменски дошао уживати у оваквом културном догађају. Дом културе у Кистањама био је испуњен до последњег места, а бројна публика која је стајала на улазним вратима читавих сат и по времена трајања концерта, изненадила је и саме организаторе.

– Наступ браће Теофиловић организован је од стране жупанијског Већа српске националне мањине Шибенско-книнске жупаније и Српског народног већа, а уз подршку општине Кистање. Када смо договарали овај наступ желели смо да нашим суграђанима, народу ових крајева, понудимо један другачији културни садржај, нешто што, нажалост, овде немају прилику често слушати. Да не звучи грубо, али већина манифестација које се везују за нашу заједницу, искључиво су везане за наше светковине, наше црквене празнике или неке тужне годишњице, тако да овдашњи људи немају често прилику слушати нешто што одступа од тога, а народ је управо тога жеља – рекао је председник ВСНМ Шибенско-книнске жупаније Борислав Шарић.

– Недостаје нам концерата, књижевних вечери и сличних садржаја за које је ова средина, сплетом свих околности у прошлости, остала закинута. Иако смо свега тога били свесни, признајем да ипак нисам очекивао оволико интересовање, долазак оволиког броја људи који су, као што сте имали прилику и видети, остали без места у Сали, али су стрпљиво и са уживањем остали пратити концерт стојећи на улазним вратима и испред њих – додаје Шарић.

Музика као универзална људска вредност

А управо тој публици пристиглој у Кистање из Книна, Скрадина, Шибеника и Задра, браћа Теофиловић приуштила су јединствен музички угођај и путовање, кроз традиционалне песме са простора Македоније, Косова и Метохије, источне Србије, преко Црне Горе па све до хрватског приморја.

Све те песме, како и сами кажу, иако народне и обредне, носе исту поруку, а то је љубав. Љубав између момка и девојке, љубав према мајци, крају. Без пратње и инструмената, уводним речима којима описују сваки крај из којег песма потиче, њен настанак, интерпретацијом која одише дубоким поштовањем према прошлости, али и садашњости, низале су се песме од „А што ти је мила кћери”, „Варај, Лено Магдалено”, „Видова”, „Навали се Шар планина”, „Ђелем, ђелем”, које баш никога од присутних нису оставиле равнодушним. Иако ово није њихов први наступ у Хрватској, већ наставак концертног низа веома успешних гостовања почевши од наступа у ПакрацуКарловцуЗагребуКаставу поред Ријеке, дочеком и реакцијама публике у Кистањама и Теофиловићи су, кажу, били пријатно изненађени.

– Оно што желимо истакнути јесте да је сваки наступ на тим местима био одлично организован, и да нас је публика свуда са радошћу дочекала. Прошле године смо били у Сплиту, два пута у ЗагребуРијеци, и имали бројне наступе у Хрватској а поводом издања нашег последњег албума „Елемент” за Кроацију рекордс. Концерти у оваквом амбијенту, са оваквом публиком су заиста посебни и ретко се дешавају, и тачно се види жеђ људи за културом, за емоцијама и лепотом коју даје живот. Овде су људи окружени феноменалним амбијентом, предивном природом којој само нешто овакво недостаје да све то заживи у својој савршеној пуноћи – поручили су Теофиловићи.

Током своје тридесетогодишње музичке каријере Теофиловићи су наступали широм Европе, у Сједињеним Америчким Државама, Канади и Јапану. Сарађивали су са бројним музичким уметницима попут Матије ДедићаВлатка СтефановскогМарка Марића, док су посебно запажене њихове сарадње са гитаристом Мирославом Тадићем са којим их, већ у наредном периоду, очекују два наступа у православном храму у Задру, те наступ у Сплиту.

– Наша порука увек је, па тако и са овог места, првенствено љубав, помирење, узвишеност између људи која их, пре свега, чини људским, хуманим бићима, далеко и изнад оног ружног што им се догодило. Имали смо срећу да пропутујемо бројне државе, велике метрополе, обишли предивне крајеве, али морамо рећи да овај крај обилује предивном и посебном природом. Знамо да су овде снимани и вестерн филмови, један наш пријатељ је био учесник у њима, и ово све заиста изгледа невероватно, тако да нам је драго што смо имали могућност бар делић тога да видимо, а импресије свега доживљеног уткали смо и у инспирацију за овај наступ. Радује нас и чињеница да је и овом концерту у Кистањама присуствовао велики број младих људи пристиглих из околних градова, и радо ћемо се одазвати њиховом позиву да будемо гости и у њиховим градовима од Шибеника до Задра – кажу ова браћа.

Управо то је оно што још увек остаје као један од неискоришћених ресурса овога краја, промоција природних лепота и потенцијала којима обилује у свим аспектима. Народ овде није гладан ни духом сиромашан, како неки себи дају за право да помисле, али је жељан неке друге енергије и емоције која му се најчешће отписује.

Извор: срби.HR

Нема коментара

Напишите коментар