Невесиње: Сјећање на славне митровданске битке

У Невесињу је одржана централна свечаност поводом Митровдана, крсне славе Борачке организације Републике Српске. Обиљежени су и Дан општине Невесиње и сјећање на двије митровданске битке, кључне за одбрану Невесиња, српске Херцеговине и Републике Српске. Званичници Републике Српске упутили су честитке БОРС-у поводом Митровдана, истичући заслуге бораца у стварању Српске.

Митровданске битке симбол су јунаштва, херојства, спремности на жртву да би се одбранила слобода, истакнуто је током обиљежавања Митровдана у Невесињу. Иако је, 1992.и 1994.године, и сам град Невесиње био у опасности, цивилно становништво се није иселило, него је активно учествовало у одбрани слободе.

– Сигурно да карта Републике Српске не би изгледала овако, да храбри борци Невесињске бригаде нису урадили херојско дјело у одбрани Невесиња и Републике Српске – каже Ранко Продановић, бивши официр Невесињске бригаде ВРС.

Миленко Лаловић,бивши официр Невесињске бригаде Војске Републике Српске позива на опрез и у миру.

– Оно што сада треба имати на уму и главна поука свима, и борцима и народу, јесте да да се та борба није завршила за Митровдан, него је треба водити сада на други начин, много паметнији и мудрији – поручује Лаловић.

Нажалост, за два Митровдана, 64 борца су страдала, а око хиљаду их је рањено.

– Сваки Невесињац и Херцеговац на Митровдан има помијешана осјећања, наравно, и радосна и тужна. Радосна за то што смо створили Републику Српску, а туге, што је цијена скупо плаћена – рекао је Миленко Авдаловић, начелник Општине Невесиње.

Помен је служен у храму Вазнесења Господњег. На централном Споменику слободе, положено је цвијеће. Из надлежног министарства је поручено да стечена борачка права нису нарушена.

– Чинимо све и годинама смо чинили, у одређеним елементима положај борачке популације се побољшава, питање је комплексно, али иде напријед – ријечи су Душка Милуновића, министра рада и борачко-инвалидске заштите.

Миломир Савчић, предсједник Борачке организације Републике Српске наглашава да се мора радити на побољшању услова ове популације.

– Сигурно је да нисмо задовољни положајем борачких категорија, али је чињеница да нисмо ништа изгубили од стечених права. Убијеђен сам да ћемо до краја године побољшати положај РВИ – истакао је Савчић.

Савчић је рекао да остаје неријешен проблем – запошљавање демобилисаних бораца. Поводом Дана општине Невесиње, на свечаној сједници уручена су општинска признања заслужним појединцима. Поводом Митровдана, одржана је и свечана академија, којој су присуствовале бројне званице, уз пригодан културно-умјетнички програм.

Преузето са: rtrs.tv

Нема коментара

Напишите коментар