Незапамћен случај чак и на Косову: Срби у затвор, пре него што добију пресуду

Небојша Влајић, правни заступник Ивана Тодосијевића који је осуђен на Косову због изјаве о Рачку, каже за Спутњик да је тешко бранити обесправљене пред косовским правосуђем. То најбоље говори случај против Тодосијевића коме је најпре стигао позив за издржавање затворске казне, а тек седам дана касније му је уручена пресуда.

Тодосијевић је кажњен јер је о догађајима о Рачку, који су претходили бомбардовању СР Југославије, изнео своје мишљење које је у супротности са мишљењем Албанаца, а нарочито албанским политичарима на Косову.

Влајић напомиње да се у случају Тодосијевића десио преседан који је незабележен у судској пракси и кроз сарказам истиче да пресуде нису битне.

„Ово значи да суд, према овоме како сада поступа, неће више морати ни да нам доставља пресуде, само је потребно да оптужене позове у затвор. То звучи саркастично али није далеко од истине. Незапамћен је случај да човеку коме пресуда никада није уручена стигне позив за издржавање казне, а седам дана након тога стигне пресуда. Ми смо данас поднели правна средства против те пресуде и очекујемо да се по томе убрзо реши“, каже Влајић.

Ћути и међународна заједница

Он посебно апострофира ћутање међународне заједнице јер, према његовим речима, када је у питању борба за слободу говора, у овом случају није наишла на било какву реакцију међународних мисија које се налазе на Косову и Метохији.

Влајић каже да је света дужност адвоката залагати се за права обесправљених али је тешка друга чињеница.

„Тешко је залагати се и говорити ономе који неће и не жели да те чује то је проблем који је у овом случају евидентан“, закључио је Влајић.

Он је само подсетио да је Врховни суд, већ једном, укинуо пресуду Тодосијевићу и вратио процес на поновно суђење као и да очекује да ће то учинити поново јер је одлука идентична оној због које је поступак већ био враћен на почетак.

Судско веће Основног суда у Приштини осудило је Тодосијевића, у поновљеном поступку, на годину дана затвора због изјаве о Рачку, коју је суд оценио као подстрекивање мржње, раздора и нетрпељивости.

Извор: Спутник

Преузето са: ИН4С

Нема коментара

Напишите коментар