у селу Бравнице

Ни након 22 године нема одговорних за злочин над 81 српским цивилoм у селу Бравнице код Јајца

Колону су чинили углавном жене, деца и старци, али су их припадници Хрватске војске свеједно немилосрдно истребљивали, најпре гађајући зољама и гранатама, а потом су преживјеле „довршавали“ аутоматским пушкама. Један од најдговорнијих за овај злочин Дамир Крстичевић тренутно је министар одбране Хрватске.

Док су 1993. војници Републике Српске управо на том простору спасили хрватске избјеглице који су бјежале од Муслимана из Травника, двије године касније, хрватска војска је изрешетала безопасну колону српских избјеглица, усмртивши чак 81 цивила. Најмлађa жртвa je био дјечак од три године a најстарија жртва је имала преко 90 година. Овај стравичан злочин над српским цивилима у селу Бравнице 1995 потпуно je занемарен и 22 године се ћути о томе.

Колону, која се кретала од Србобрана ка Јајцу, напали су 13. септембра 1995. године код села Бравнице, на око 3 км испред Јајца, припадници 2. гардијске бригаде Хрватске војске, који су их сачекали у заседи и почели немилосрдно да убијају ненаоружане и потпуно изненађене цивиле у избјегличкој колони. Од становништва није било никаквог отпора.

Приликом тог напада, неки су одмах убијени, а неки су рањени. Према исказима свједока, само у једном аутобусу, услед ватре коју су отворили припадници Хрватске војске, убијено је и рањено више од половине путника (50 сједишта плус око 30 лица која су стајала), да би тај исти аутобус са жртвама у њему потом гађали „Зољом“ и запалили га са преосталим рањеницима и мртвима унутра.О страдању српског становништва у овој колони говоре свједоци који су се затекли у колони и који су били очевици онога што се догађало, а поједини од њих су изгубили своје најближе или су и сами били тешко рањени. Они су саслушани од стране истражних судија, а ради њихове заштите, овде се наводе шифре под којима се њихови искази налазе у документацији Комитета за прикупљање података о извршеним злочинима против човечности и међународног права.

Из њихових исказа се види да су припадници Хрватске војске одмах предузели мjере за уклањање доказа, тиме што су однијели лешеве убијених, тако да ће тачан број убијених и рањених тек накнадно моћи да се утврди, али се несумњиво може извући закључак да је био велики број жртава.

На мјесту Царево Поље откопана је масовна гробница са 81 тијелом српских цивила, међу којима и многих који су страдали у Бравницама. Oткопана су тијела седморо дјеце oд 3 до 16 година тј. Драгана (3), Борке (9), Велибора (13) и Борислава (10) Јанковића док се за Александром (6) и Весном (5) Петрић као и Данијелом Јанковић (16) још трага и воде се као нестали jer су изгоријели у аутобусу али су тијела сакривена.

Oво је само још један од многобројних злочина над српским цивилима који су починили хрватски војници. Српским цивилима, међу којима којима седморо дјеце, убијеним у селу Бравницe није подигнутo никакавo спомен обиљежје које би сједочило о масакру великих размејера који је почињен током злочиначке акције хрватске војске Маестрал.

Савез Срба из региона тражи да се страдалој српској дјеци и цивлима подигне спомен обиљежје и да се коначно започне истрага о овом злочину.

Информативна служба
Савеза Срба из региона

Тако, 58-годишњи сведок 715/95-12, који је био у овој колони избjеглица, наводи:
„… Налазио сам се у једном аутобусу који је био пун путника, тако да су била заузета не само седишта, већ је мноштво људи, жена и дjеце морало да стоји.

Када је тај аутобус, који се налазио у колони избjеглица које су се кретале и тракторима и запрежним возилима, стигао до села Бравнице, које се налази на око 3 км испред Јајца, сачекали су нас припадници Хрватске војске који су пуцали у аутобус и поубијали већину путника који су се налазили у њему. Потом су аутобус запалили, тако да су сва тијела убијених и рањених, која су остала у њему, изгорjела.

Припадници Хрватске војске су немилосрдно убијали Србе који су се налазили у колони, а то су најчешће били жене, дјеца и старци, као и они који су се кретали у колони пjешице, терајући стоку. Видео сам да су хрватски војници пуцали по колони, како испред, тако и иза аутобуса у коме сам се ја налазио. Војска је пуцала на све што се кретало.

Коментари
  • Yes ! We need a monument for these poors victims, memory and homage. Great support from France and a lot of encouragements for your publication so interesting. Zivela moja Republika Srpska, with Brcko inside RS ! Many sad thoughts for Republika Srpska Krajina…. Kosovo je Srbija !!!!!

    субота, 08. јун 2019.

Напишите коментар