злочина на Коранском мосту

У Земуну обиљежена 26. годишњица злочина на Коранском мосту – Сјећање на 13 страдалих припадника територијалне одбране

Дана 21. септембра у Земуну je обиљежено  26 година од злочина на Коранском мосту у Карловцу, када је убијено и масакрирано 13 припадника  територијалне одбране, од стране хрватских паравојних формација. У цркви Светог Николаја упаљене су свијеће а затим су положени вијенци на споменик испред општине Земун. Организатор скупа је Градски одбор СУБНОР-а Београд, Удружење бораца Логориште, Завичајни клуб Кордунаша и Удружење бораца, потомака и пријатеља Кордуна.  Минутом ћутања   чланови породица и остали присутни одали су помен жртвама. Након тога окупљенима се обратио   ратни командант касарне Логориште у то вријеме Бора Ерцеговац.

Он је подсјетио да тада у Логоришту никог није било да им помогне. „Остали смо сами, многи су се повукли,осим 56 бораца Кордунаша, од тога 23 млада војника и нас 13 официра, на челу са мном. То је била група која је два и по мјесеца бранила читаву касарну. Борци који су страдали  су добровољно дошли. Имали су велико срце и зато је њихова величина дупло већа“, истакао је Ерцеговац. Он је рекао да се породице и други чланови Удружења бораца Логориште на овај датум окупљају 21 пут , нагласивши да ће тако остати док су живи.


„Породице страдалих и поштоваоци  Логоришта, 21.септебра 2001.године формирали су Удружење бораца „Логориште“, које је након годину дана приступило као колективни члан општинске организације СУБНОР-а Чукарица. Самим тим Удружење је ушло под окриље СУБНОР-а Београд (Савез удружења бораца народноослободилачког рата), чији сам ја предсjедник“, објаснио је Ерцеговац који је обећао да ће се потрудити да добију  спомен собу посвећену  Логоришту и жртвама Коранског моста.

Да подсјетимо, припадници Министарства унутрашњих послова и Збора народне гарде Републике Хрватске зауставили су 21. септембра 1991. године, испред моста на ријеци Корани у Карловцу, два војна камиона у којима су се, из касарне “Мекушје” у касарну “Логориште”, превозили припадници активног и резервног састава ЈНА, који су, након преговора и обећања хрватске стране да ће бити пуштени, одложили оружје. Одмах по предаји, једна група заробљеника, углавном активних припадника ЈНА, одвежена је у просторије полиције, а друга група од 17 војника српске националности, углавном резервиста из кордунашког села Крњак, спровођена је пјешице  преко Коранског моста. Чим су ступили на мост, појавила су се униформисана лица са фантомкама на главама и почели “крвави пир” над њима. Тринаесторица су убијени и масакрирани, док су четворица тешко рањени.

Скупу је, поред  чланова породица страдалих, чланова  горе наведених удружења и наших земљака, присуствовао  I Миодраг Линта, народни посланик и замјеник предсједника Одбора за дијаспору и Србе у региону у Скупштини Србије.

новинар „Српског кола“
Весна Вуковић

(Да отворите слику у пуној величини кликните на њу)

[inpost_fancy thumb_width=“220″ thumb_height=“220″ post_id=“11800″ thumb_margin_left=“10″ thumb_margin_bottom=“10″ thumb_border_radius=“2″ thumb_shadow=“0 1px 4px rgba(0, 0, 0, 0.2)“ id=““ random=“0″ group=“0″ border=““ show_in_popup=“0″ album_cover=““ album_cover_width=“220″ album_cover_height=“220″ popup_width=“800″ popup_max_height=“600″ popup_title=“Gallery“ type=“fancy“ sc_id=“sc1506163801353″]

Нема коментара

Напишите коментар