Шековићи: Чувати сјећање на херојство Другог одреда Специјалне полиције

Поменом у Цркви Покрова Пресвете Богородице и и полагањем цвијећа у спомен-соби, и на спомен-обиљежје погинулим борцима Војске Републике Српске, у Шековићима је обиљежено 29 година од формирања Другог одреда Специјалне полиције МУП-а Српске. Кроз Одред је прошло око 500 бораца.

Јединица је формирана 10. марта 1993. године у Шековићима, а у ратним дејствима живот је изгубио 21 припадник овог одреда, више од 150 их је рањено.

– Било је тешко, туга ме ухвати, најрадије бих заплакао. Борили смо се, вукли. Значи било је лијепих дана, није нико гледао на живот, схваташ, борба је била, било нам је сви за једног један за све – присјећа се Радомир Савић, припадник Другог одреда специјалне полиције.

Од самог оснивања, па до краја ратних дејстава, шековићки одред био је синоним храбрости и слободе, части и поноса.

– Мислим да морамо чувати и баштинити традицију Другог одреда из разлога што је много дао и што се морамо сјећати увијек ових људи који су дали животе за ову нашу државу.  И ова задња дешавања су показала да је изузетно важно да с ове стране Дрине имамо државу, имамо државност – каже Милош Ступар, ратни командант Другог одреда специјалне полиције.

За шековићке борце Република Српска је завјет.

– Она се мора сачувати, џаба је волики народ изгинуо, да не буде узалуд. Значи ево сад 30 година је тачно било, она ће опстати, каква ће бити видићемо, али опстаће – рекао је Зоран Томић, припадник Другог одреда специјалне полиције.

Борци Другог одреда дали су немјерљив допринос за слободу свог народа и стварање Републике Српске и заслужују веће поштовање институција и бољи статус, поручено је у Шековићима.

Извор: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар