Нико се није позабавио учешћем бошњачких цивила у злочину над Србима у Подрињу

Директор Института за истраживање српских страдања у 20. вијеку Миливоје Иванишевић изјавио је Срни да је у својим књигама „Хроника најављене смрти“, „Хроника нашег гробља“, „Сребреница – јули 1995“ и у „Трагању за истином“ обрадио осјетљиву тему учешћа бошњачких цивила у злочину над Србима у Подрињу којим се до сада нико није озбиљно позабавио.

Према његовим ријечима, из Кравице и других српских села у Подрињу није изашао жив ниједан српски цивил који се тамо затекао, јер су их маљевима и другим хладним оружјем дотукли муслимански цивили који су ишли иза својих наоружаних ратника и „довршавали посао“.

Он је у изјави Срни навео да су цивили попут Фадиле Мујић из Удружења „Мајке Сребренице“, која је о томе и јавно свједочила на једној сарајевској телевизији, били много суровији него њихови мужеви, очеви и синови који су прво улазили у српска села, те да их он никада није сматрао цивилима већ припадницима „треће колоне“ које треба процесуирати.

„Они и за вријеме акције, ја сам то доживљавао, са брда урлају и пуштају грамофоне да уплаше жене и децу у подножју, да премру од страха, од урлања њиховог са брда док борци силазе доље и решетају шта стигну… Ко год није побегао, ко год се није извукао њега су дотукле жене и старци и ти који су дошли да пљачкају. Зато Тужилаштво треба да испита не само Мујићеву, јер није она сама…нека каже за све своје пријатељице. Она је из неких разлога сада проговорила“, рекао је Иванишевић.

Према његовим ријечима, међу онима који су ишли у „чишћење терена“ нема недужних.

„Нема ту недужних. Сви су они криминалци, односно злочинци. Прво су борци ти који убијају, а најтеже страдају они које открију муслимански цивили. Они их дотуку! Повређене људе, рањене… Они то дотуку мотикама, секирама, а онда развале и пљачкају српска имања“, рекао је Иванишевић.

Он је истакао да, када Србе оптужују за нечовјечство, он увијек упита – колико је српских цивила остало и преживјело у селима куда је прошла муслиманска офанзива?.

„Камо среће да је у српским селима било тога да је неко жив изишао. Ми смо све њихове сачували! Жива деца, живе жене, још да се не би мучили обезбедили им и превоз, а из српских села нико жив није изашао, убијани су! Ако их нису убили војници, убили су их цивили, трећа колона“, рекао је он.

Иванишевић је навео да се и према Мујићевој, чије је јавно свједочење о злочину ових дана актуелизовано, нико није понашао како се она понашала према српским жртвама.

Преузето са: СРНА

 

 

 

 

Нема коментара

Напишите коментар