Свети Сава у Петрињи: Петрињци послали поруку да остају на својим огњиштима

Обиљежавање великог црквеног празника Св. Саве била је прилика да се уз пригодни програм и уз подршку српских организација пошаље порука Петрињаца да остају на својим огњиштима, али и да затраже да обнова буде брже и ефикаснија.

– Истичу се многа дела Светог Саве – оснивач цркве, покретач српске просвете и културе, допринос у дипломатији и у утврђивању српске државе у то време, али најважније је његово дело, определење за Христа и за свети живот. Имали смо кроз нашу историју многе успешне главе, од државника до научника, али нико није у свести нашег народа остао тако упамћен као Свети Сава – рекао је петрињски парох Саша Умићевић у препуној цркви Св. Спиридона Чудотворца у којој је након што је саграђена крајем прошле године одржана прва литургија након 30 година.

Након литургије и освештања славског колача, дјеца чија је то слава, одржала су рецитал, након чега је слиједила подјела слатких пакетића.

У наставку програма збор Домаћигости под водством Јоване Лукић отпјевао је пјесме Бољи живот, Кад ја пођох на Бембашу и Ово је земља за нас.

На иницијативу саборске заступнице СДСС-а Драгане Јецков, чланице библиотеке Захарије Орфелин Српског културног центра Вуковар, приказале су представу „Јежева кућица“ Бранка Ћопића у коју су се активно укључили и најмлађи Петрињци.

– Ово је у децембру 2020. било епицентар земљотреса, а одмах након тога постало је епицентар доброте и солидарности међу људима када су барем на тренутак нестале све разлике. Данас је Петриња поново епицентар, али епицентар оптимистичких порука. С вером у Божју помоћ нећемо падати духом кад нас снађу невоље јер свака невоља има свој крај, а Бог никад не допушта више искушења него што можемо да дозволимо – рекао је о. Саша.

– Да за све вас на тренутак буде бољи живот показује представа Јежева кућица којом се показује колико је важно сачувати свој дом, рекла је Јецков.

Литургији и манифестацији су уз већи број вјерника присуствовале и замјеница сисачко- мославачког жупана Мирјана Олуић те предсједница петрињског пододбора Мара Вилус. Након скупа чланице збора су уз петрињске малишане снимиле спот којим се по замисли о. Саше људима шаље порука да нису сами уз позив да остану. Чланице збора су прошетале пустим улицама потресом разореног града и обишле зграде некадашњих јавних установа које су оштећена у потресу.

Занимљиво је да је претходне вечери у граду због стварања позитивне атмосфере и у сурадњи загребачке дизајнерице Ардиане Сладојевић и петрињске обртнице Данијеле Жугај одржана модна ревија на којој су моделе прољетне колекције модног бранда Моммy’с Гарден показале жене Петриње које их и шију.

Ненад Јовановић; Портал Новости

Нема коментара

Напишите коментар