Носовић: Пресуде само Србима изазивају револт и неповјерење

Предсједник Савеза логораша Републике Српске Анђелко Носовић изјавио је да због поступака Суда БиХ Срби губе стрпљење и повјерење не само у ту институцију, већ и у БиХ, те нагласио да је циљ таквог дјеловања сатанизација и прогон Срба.

Носовић је указао да је срамотан начин опхођења Суда БиХ према Србима, не само према онима који су осумњичени ратни злочин, него иначе према српском народу на овим просторима.

– С друге стране, не види се постојање кривице према припадницима бошњачког народа који су чинили злочин према Србима – рекао је Носовић, реагујући на првостепену пресуду Суда БиХ, који је осудио петорицу Срба на укупно 59 година затвора за ратни злочин у јулу 1992. године у мјесту Зецови код Приједора.

Он је оцијенио да је крајњи циљ да српски народ направи неки корак који неће одговарати међународној заједници или Бошњацима.

– Долази се у ситуацију да се морају повлачити озбиљнији кораци, па и могућност одласка из БиХ и живота у самосталној Српској – рекао је Носовић.

Предсједник Борачке организације града Приједора Војислав Кондић изразио је наду да су изреченим пресудама санкционисани стварни починиоци, а не лица која нису имала везе ни са одлучивањем ни са извршењем.

– Оно на шта Борачка организација града Приједора све вријеме упућује критике јесте то да за слична или готово истовјетна дјела над цивилним становништвом српске националности на подручју БиХ током грађанског рата извршиоци и наредбодавци из муслиманских и хрватских оружаних формација бивају редовно благо санкционисани или чак ослобођени – рекао је Кондић.

Он је нагласио да то изазива револт код српског становништва и неповјерење према међународним судовима, Суду БиХ, те кантоналним и општинским судовима када су у питању припадници српске националности.

Кондић је навео да Борачка организација града Приједора не стаје у заштиту никога коме је доказано учешће у злочинима над цивилним становништвом, истичући да нису почињени ни у име српског народа, ни у име Војске Републике Српске, као ни у име Републике Српске.

Првостепено вијеће Суда БиХ осудило је Душана Милунића на 12, Илију Зорића на 20, Зорана Стојнића на осам, Зорана Милунића на 14 и Љубишу Четића на пет година затвора за злочине против човјечности, а пресудом су кривице ослобођени Радован Четић, Жељко Грбић, Бошко и Раде Грујичић, Урош Грујчић и Рајко Гњатовић.

Преузето са: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар