Носталгија и успомене из родног села: Завичајно дружење у Прибељи код Гламоча

Стотињак бивших становника Прибеље код Гламоча, расељених у Српској, Србији и цијелом свијету, окупили су се почетком августа у родном селу. Напустили су га због рата, каже Ђуро Субашић, предсједник Удружења „Гламоч – Прибеља“, али родно мјесто нису заборавили.

Ове године, окупљање је било најмасовније. Наши Прибељци уче своју дјецу и унуке да знају ко су, одакле потичу, и којем поднебљу припадају. Ово мјесто, испод планине Виторог, није изгубило своју љепоту и ако су куће разорене а путеви пропали – казао је Субашић за Српскаинфо.

Дошли су, додаје Субашић, Милорад Субашић из Њемачке, Никола Копања из Панчева, Ђурађ Субашић из Бањалуке… Они су посјетили гробље, разговарали о животу након одласка из свога села, оживјели успомене на Прибељу.

– Начелник Гламоча Небојша Радивојша, такође нам се придружио. Разговарали смо о могућностима електрификације села. У складу са нашим могућностима, одржавамо гробља. Свештеник Срђан Белензада био је наш гост и одржао помен на два сеоска гробља. Веселили смо се и забваљали до касно, навече – казали су нам Прибељци.

Они су се похвалили санацијом бивше школске зграде. Планирају под истим кровом изградити Завичајну кућу, за окупљање у оваквим приликама.

– Радови су почели. До зиме ћемо овај објекат покрити а касније у потпуности опремити. Радимо то прилозима мјештана Прибељаца и наших пријатеља. Помогле су и Шуме Српске а школску зграду купило је наше удружење. Овдје је обновљено и 30 кућа, што нас охрабрује, враћа наду да се живот овдје ипак неће угасити – сматра Ђуро Субашић.

Он каже да је Милорад Добријевић из Санског Моста купио имање у Прибељи и ту изградио кућу, у којој живи. Ту се бави пчеларством.

Преузето са: srpskainfo.com

Нема коментара

Напишите коментар