НОВИ НОН-ПЕЈПЕР: Космету специјални статус у оквиру Србије на 99 година?

Њемачки магазин „Цуерст“ објавио је да постоји нови нон-пејпер у вези са самопроглашеним Косовом, који предвиђа да јужна српска покрајина добије специјални статус у оквиру Србије на 99 година.

У документу је предложено и да у априлу идуће године буду одржани избори у Србији, укључујући и Косово и Метохију, и то на свим нивоима.

– Појавио се нови такозвани нон-пејпер. Поново нису познати аутори, а документ, у који је редакција имала увид, садржи 16 тачака и представља мали дипломатски подвиг, јер ни у једној тачки не крши Резолуцију Савјета безбједности УН 1244 – наводи овај лист.

У нон-пејперу је наведено да би изабрани гувернер /самопроглашеног/ Косова требало да буде и замјеник предсједника Скупштине Србије, пише овај њемачки лист, који се повезује са њемачком десницом.

Уз то, на 99 година, Београд мора гарантовати специјални статус за покрајину Косово, преноси Тањуг.

Нови нон-пејпер предвиђа Косово као покрајину у саставу Србије, али и да „постоји нека врста партнерства између Београда и Приштине“.

Амбасадор Србије при УН, према овом нон-пејперу, требало би да има замјеника одређеног од власти самопорглашеног Косова.

Промет робе између /самопроглашеног/ Косова и Србије поново би требало да се подстакне, а обезбјеђивање спољних граница преузели би службеници власти у Београду и Приштини.

Тај нон-нејпер предлаже, како је наведено, да сви грађани самопроглашеног Косова, а посебно се помиње 873.000 косовских Албанаца, треба да добију држављанство Србије.

Реализацију оваквог рјешења, сматра магазин, „могле би да минирају САД, јер би мирни договор Београда и Приштине значио потискивање САД са Балкана“.

РТРС, СРНА/Искра
Нема коментара

Напишите коментар