О. Гојко Перовић: Мир литија могу нарушити само провокатори убачени од стране власти

„Надам се да ће узети у обзир број људи јер то нису вјерници који су дошли са неке друге планете, то су грађани Црне Горе, и у том смислу они би требало да чују глас народа који је држава. Држава то су грађани а не Држава то је власт“

Ректор цетињске Богословије, отац Гојко Перовић, навео да није могао да претпостави да ће оволики број грађана протестовати и да је ситуација „пробудила нешто у народу“.

„Велики број људи који раније није показивао интересовање за социолошке феномене сад је веома активан заинтересован да види како ће се ова ситуција ријешити, тако да то као да није она Црна Гора од прије мјесец дана“, додао је Перовић за АТВ.

Он је оптужио власт да се игнорантски односи према ономе што се дешава и да се дијалог за сада своди на медијске најаве.

„Надам се да ће узети у обзир број људи јер то нису вјерници који су дошли са неке друге планете, то су грађани Црне Горе, и у том смислу они би требало да чују глас народа који је држава. Држава то су грађани а не Држава то је власт“, истакао је Перовић.

Он се пожалио да је цијела 2019. прошла у недостатку праве комуникације између Митрополије црногорско-приморске и власти и сматра да власт није спремна да сједне и преговара о закону, наводе Вијести.

„Ми не тражимо да црква диктира садржај закона, зна се чији је то посао, мада у крајњем могли смо га и ми предложити Скупштини, али овдје се осјећало да они немају било какву потребу ни да сједну ни да чују било какав савјет и на крају смо добили један закон каквог нема ни у окружењу ни у Европи, закон који у у један кош трпа питања вјерске слободе и имовинска питања“.

Перовић је поновио да је позадина закона најава предсједника Црне Горе и Демократске партије социјалиста Мила Ђукановића да хоће да обнавља цркву, „иако му то не припада ни по уставу ни по црквеним канонима.“

„Од тога га одвраћају највеће адресе православља и цариградски и московски патријарх међутим он хоће па хоће. Он у томе види заокруживање некаквог идентитета државности Црне Горе што је по мени и по већини грађана Црне Горе беспредметно јер то би можда функционисало у средњем вијеку, да некакав краљ који је православан и који исповиједа вјеру, па у тој некој атмосфери средњевјековној да неко прави своју домаћу цркву, а радити то у једној секуларној грађанској држави је ван памети. Нити политичка намјера која је створила закон ваља, нити закон ваља, и то не може да опстане“, каже Перовић.

Он је казао да су литије мирне и „супротно се може десити само уколико власт убаци провокаторе, а и тада ће што се тиче наших молитвених литија, они бити визуелно препознати“.

„Ми иза себе имамо генерално добру сарадњу са црногорском полицијом, она обезбјеђује све наше скупове, Ми смо недавно имали састанак са полицијом гдје смо рекли да ћемо ми лично са нашим вођством препознати било кога који је дошао на наше литије да промовише било какву политичку или страначку идеологију јер то није тема наших литија, већ одбрана цркве од закона који је припремио да црквену имовину препише на државу а да притом црква нема на располагању сва она средства која по раније донијетим законима Црне Горе имају сва друга физичка и правна лица… Тема је правна и неуставна и нема везе са питањем Срба и Црногораца, са тим да неко хоће да ударин на државу Црну Гору. Ови који су донијели закон ударају на Црну Гору јер су они прекршили Устав“, закључује Перовић.

Вест преузета са: in4s.net

Нема коментара

Напишите коментар